Relansarea economica a tarii noastre reprezinta unul dintre subiectele intens dezbatute in aceasta perioada, numerosi specialisti sustinandu-si punctele de vedere in acest sens. Desi contextul actual nu este unul favorabil pentru nimeni, nu putini sunt cei care se declara optimisti cu privire la revenirea economiei in a doua jumatate a anului. Leonardo Badea, viceguvernator al Bancii Nationale, a declarat astazi in cadrul unei conferinte de specialitate ca economia Romaniei va incepe sa creasca din trimestrul al treilea al acestui an. Totusi, acesta a tinut sa atraga atentia ca revenirea nu va fi una atat de brusca precum scaderea, recuperarea urmand sa dureze ceva mai mult.
Contextul actual este unul dificil, estimarile fiind destul de greu de facut in conditiile in care exista inca numeroase incertitudini cu privire la criza sanitara cu care se confrunta tara noastra. In acest sens, Leonardo Badea nu a uitat sa precizeze ca revenirea economica a tarii noastre este in stransa legatura atat cu evolutia situatiei medicale, cat si cu setul de masuri propus de autoritati. Totusi, chiar si asa, viceguvernatorul BNR sustine ca “ipoteza unei reveniri economice incepand cu al treilea trimestru al acestui an pare a se confirma la aceasta ora”.
Aducand in discutie declinul semnificativ al Produsului Intern Brut real care a fost raportat in al doilea trimestru al anului, viceguvernatorul BNR sustine ca se asteapta la inregistrarea unei rate trimestriale pozitive a PIB-ului in T3. Totodata, Leonardo Badea estimeaza ca tara noastra va ramane in apropierea tintei ratei anuale a inflatiei. Mergand mai departe catre subiectul cresterii economice, Badea spune ca si Banca Nationala se situeaza in apropierea prognozelor recente ale Comisiei Europene, care indicau o scadere de 6%.
Despre revenirea economica in V s-a vorbit destul de mult in ultima vreme, numerosi specialisti din tara noastra sustinand ca aceasta este directia spre care se va indrepta economia Romaniei. Leonardo Badea nu ii contrazice pe cei care vorbesc despre aceasta revenire economica in V a Romaniei, insa atrage atentia ca va fi vorba despre o revenire asimetrica. Mai exact, viceguvernatorul Bancii Nationale se asteapta ca traiectoria revenirii sa fie mai putin abrupta decat cea a scaderii, ceea ce inseamna ca relansarea economica va fi ceva mai lenta.
In continuare, Leonardo Badea sustine ca recuperarea completa a economiei va dura ceva mai mult, in acest timp urmand sa apara o serie de transformari care pot fi importante si care pot influenta rapiditatea cu care se va reveni la nivelul de la care s-a scazut. Viceguvernatorul BNR atrage atentia in cele din urma ca forma revenirii e legata de rapiditatea cu care autoritatile vor reusi sa restabileasca increderea populatiei si a antreprenorilor, evolutiile actuale nefiind prea incurajatoare.
Csaba Balint, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, a publicat recent o analiza prin care arata ca economia functioneaza cu aproximativ 14% sub nivelul inregistrat anterior crizei provocate de pandemia de coronavirus. Mai mult decat atat, economistul sustine ca adancimea declinului actual este mult mai mare decat cea inregistrata in perioada crizei financiare din 2008 - 2009. Singura veste buna pe care o are economistul face referire la faptul ca socul initial de acum este deocamdata de o durata ceva mai scurta in comparatie cu cel din 2008, socul de atunci fiind resimtit prin scaderi consecutive pe parcursul mai multor luni. Socul crizei actuale s-a resimtit puternic in martie si aprilie, atunci cand a fost instituita starea de urgenta, insa pentru lunile mai si iunie am putea vedea cifre ceva mai bune in conditiile in care masurile de restrictie au fost relaxate.
Ultimele NOUTATI
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?