Lista MESERIILOR DESFIINTATE din Romania: vezi aici daca jobul tau va disparea
disparitie meseriimeserii noijoburi noinomenlcator meserii romania
Lumea este in continua schimbare si, odata cu ea, si piata muncii, inclusiv cea din Romania. Apar meserii noi, in timp ce altele dispar atat din raza de interes a unor eventuali practicanti, cat si din nomenclatorul meseriilor. Cine mai are nevoie, de pilda, de inspectori de telegrame, in conditiile in care comunicarea se face aproape exclusiv digital?
Desi multe
meserii dispar, dinamica economiei locale aduce altele in nomenclator, cum ar fi cele de auditor de securitate cibernetica si barista.
Actele normative care bat in cuie modificarile au fost publicate in Monitorul Oficial.
Printre meseriile eliminate din nomenclatorul Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), se numara cele de destramator, stantator filme, operator truka, teletipist, telexist, inspector telegrame, taietor garnituri de cadre, caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane.
Lista continua cu rasnitor smalt, formator tuburi spectrale, turnator valuri, scuturator, pieptanator, montator de lipit ace, pregatitor gogosi de matase (filator), innodator fire de matase naturala, paslitor, preparator ulei de copite.
Meseriile adaugate in COR sunt: auditor de securitate cibernetica, barman preparator de cafea (barista), manager transformare digitala, specialist in reciclarea deseurilor.
Modernizarea nomenclatorului a fost sustinuta de deputatul PNL George Tuta, potrivit caruia, piata muncii trebuie sa se adapteze la nevoile antreprenorilor si angajatilor.
80% dintre meserii nu au fost inventate inca
”Toate ocupatiile din Romania trebuie sa se reflecte in nomenclatorul Clasificarea ocupatiilor din Romania - COR. Erau listate cu sute de ocupatii, insa multe dintre ele nu mai exista pe piata muncii.
Le multumesc colegilor din Guvern care s-au implicat in procesul de actualizare si tuturor partenerilor de dialog care si-au adus contributia.
Vreau sa-i felicit si pe cei care au reusit sa transforme un demers birocratic intr-un proces inovativ, prin care au reusit sa eficientizeze procedura de actualizare a acestor ocupatii tinand pasul cu modificarile din piata muncii.
De acum, trebuie sa ne concentram activ pe masurile pe care le vom lua pentru meseriile viitorului. Este un proces activ, dinamic si permanent.