Mana dreapta a lui Mugur Isarescu explica preturile tot mai mari la facturi: Din pacate, in toata lumea e la fel. Totusi, recunoaste ca sunt si cauze interne
scumpiriinflatiebnr
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, are cateva explicatii pentru romanii care nu inteleg de ce sunt nevoiti sa plateasca, in 2022, facturi chiar si de cateva ori mai mari la energia electrica si gazul natural. Conform oficialului BNR, nu doar Romania traverseaza acest puseu inflationist, ci intreaga omenire. E un fenomen global, sustine el.
"Din pacate, este inflatie globala care matura planeta din America si pana in Japonia.
(…) Criza energetica este globala si ea se manifesta puternic in toate tarile, inclusiv la noi. Vocile importante din aceasta lume care au vorbit despre criza energetica au spus la unison ca exista o singura solutie si anume investitii", a punctat Vasilescu, conform
Antena3.
Referindu-se strict la Romania, consilierul BNR recunoaste faptul ca exista si cauze interne care au dus la aceasta explozie de preturi. Desi 80% din inflatia in Romania este cauzata de factori externi, 20% din scumpiri ar proveni ca urmare a liberalizarii pietei de energie.
Scumpirile nu se vor opri aici
Din nefericire,
ceea ce este mai rau de-abia acum urmeaza, avertizeaza analistii Bancii Nationale, motiv pentru care institutia a decis, zilele acestea, majorarea dobanzii de referinta, pana la nivelul de 2,50 la suta pe an, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022.
"Scenariul actual, intocmit pe baza datelor disponibile si a reglementarilor in vigoare, evidentiaza o inrautatire considerabila a perspectivei pe termen scurt a inflatiei, sub impactul puternic al socurilor pe partea ofertei, in principal al preturilor la energie, in conditiile in care traiectoria prognozata a dinamicii ei anuale cunoaste o noua revizuire substantiala in sens ascendent pe orizontul scurt de timp.
Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice, ce se vor evidentia pregnant dupa suspendarea in luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnic", a transmis Banca Nationala.
Din cele transmise de BNR se poate deduce ca inflatia ar urma sa fie influentata de o eventuala prelungire a masurilor de sprijin pentru facturi.
"Schemele de compensare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie prezumate a fi aplicate pana in luna martie 2022 vor imprima un parcurs neuniform ratei anuale a inflatiei pe orizontul apropiat de timp, aceasta fiind anticipata sa scada foarte usor in intervalul ianuarie-martie, dar sa consemneze un salt semnificativ in luna aprilie, odata cu revenirea preturilor la nivelurile prevazute in contracte, sustine banca centrala. […] Caracteristicile schemelor de sprijin sunt totusi incerte, o eventuala modificare a duratei si/sau a continutului acestora fiind de natura sa afecteze semnificativ atat nivelul, cat si traiectoria viitoare a dinamicii anuale a inflatiei, mai cu seama pe termen scurt", explica analistii BNR.