Mai mult decat atat, economistii emit avertismente cu privire la o posibila criza economica care ar putea sa apara in perioada urmatoare la nivel european si nu numai. Conform semnalului de alarma transmis de acestia, in cazul in care masurile de sanatate publica vor fi extinse pe o perioada mai lunga, zona euro risca sa intre in recesiune tehnica chiar in prima parte a acestui an. Semnale de alarma vin chiar si din partea ONU in ultimul timp, UNCTAD avertizand ca impactul acestei epidemii asupra PIB-ului global ar putea fi de 1.5%.
Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, este tara cea mai afectata de raspandirea epidemiei de coronavirus, inregistrand pana la aceasta ora peste 10.000 de cazuri. Italia a anuntat la inceputul acestei saptamani ca este pregatita sa pompeze milarde de euro pentru limitarea impactului acestei epidemii, ministrul economiei anuntand recent un pachet de masuri de 7.5 miliarde de euro in acest sens. Vestea buna pentru autoritatile de la Roma vine insa de la Comisia Europeana, care a anuntat deja ca aceste cheltuieli nu vor se vor lua in considerare la calculul deficitului bugetar. Conform unei analize a Comisiei Europene, se estimeaza ca Italia risca la acest moment sa inregistreze in primul trimestru al anului curent recesiune tehnica din cauza efectelor pe care le provoaca aceasta epidemie.
In plus, Comisia Europeana a anuntat in cursul zilei de astazi ca este pregatita sa ia in considerare masuri de compensare a companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Totodata, CE a mai anuntat ca este foarte probabil sa acorde un sprijin suplimentar Italiei. Asadar, pe langa flexibilitatea acordata de Bruxelles in privinta reglementarilor fiscale, Italia ar putea beneficia si de noi masuri de sprijin in perioada urmatoare, anuntul fiind facut de vicepresedintele executiv Margrethe Vestager.
La fel ca si in cazul Italiei, specialistii Comisiei Europene considera ca Franta este la un pas de a intra in recesiune tehnica in acest prim trimestru al anului 2020, pe fondul efectelor pe care le provoaca epidemia de coronavirus. Conform autoritatilor franceze, raspandirea acestei epidemii a pus frana activitatilor atat din industrie, cat si din sectorul serviciilor.
Mai mult decat atat, Franta, a doua cea mai mare economie a zonei euro, este lovita de aceasta epidemie de coronavirus intr-un moment extrem de delicat, autoritatile de la Paris incercand inca sa treaca peste problemele cauzate de protestele din 2019, care au dus la o scadere a activitatii economice.
Dupa negocieri dure care s-au intins pe durata mai multor zile, coalitia cancelarului Angela Merkel a decis sa ofere un sprijin semnificativ mediului de afaceri. Modificarile planificate vor permite unor companii sa aplice si sa se califice pentru obtinerea unui ajutor de stat pentru a plati salariile angajatilor in momentele in care activitatea este oprita. Economia germana se confrunta deja la inceputul acestui an cu o situatie destul de delicata, companiile reducand cheltuielile pentru al treilea trimestru consecutiv la finalul anului 2019.
Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa