Situatia medicilor din Romania este una delicata, nu putini fiind cei care se plang de nivelul salariilor si de infrastructura de care dispune tara noastra. Astfel, numarul celor care isi doresc sa profeseze in strainatate nu este deloc unul mic. Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat in ultimii ani, cresterea salariilor determinand o crestere a calitatii serviciilor medicale si o reducere importanta a migratiei profesionistilor din acest domeniu.
Federatia “Solidaritatea Sanitara” a comandat recent un studiu pe aceasta tema. Studiul a fost comandat pornind de la o ipoteza cat se poate de simpla: “daca cresterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calitatii serviciilor medicale si asupra migratiei profesionistilor din sanatate atunci aceasta este directia de urmat pentru a creste gradul de satisfactie al pacientilor”.
Amintind cresterile salariale din anii 2017 - 2023, studiul a adus in prim plan cresterile semnificative ale calitatii serviciilor medicale ce au survenit in acest context. Potrivit studiului, cresterea calitatii serviciilor medicale este demonstrata atat de cresterea semnificativa a gradului de satisfactie a pacientilor, cat si de scaderea procentului pacientilor care indica faptul ca le-au fost solicitati bani sau atentii.
Cresterea salariilor angajatilor din sistemul sanitar este corelata cu scaderea numarului pacientilor care au indicat faptul ca le-au fost solicitati bani sau atentii cu 127%, acest indicator ajungand la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% inaintea de cresterea salariilor).
Acelasi studiu ne mai arata ca in perioada 2017 - 2023 este inregistrata o crestere cu aproximativ 37% a procentului pacientilor care se declara foarte multumiti de serviciile oferite de spitale. Totodata, in aceeasi perioada mai este raportata o scadere cu aproximativ 33% a pacientilor care se declara nemultumiti de serviciile medicale primite in spitale. Mai mult, numarul cazurilor in care pacientii declara ca ar indica unei persoane sa se trateze in acel spital a crescut in perioada cresterilor salariale cu circa 5%.
„O prima concluzie este evidenta: in sistemul public de sanatate cresterea salariilor determina o crestere a calitati serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al cresterilor salariale. Acesta trebuie analizat in contextul existentei numeroaselor inechitati salariale, a perturbarilor induse de pandemiei si, mai ales, in contextul impactului negativ al inflatiei. Datele din studiu justifica o a doua concluzie: cresterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativa a migratiei profesionistilor din sanatate”, se arata in comunicatul emis de Federatia “Solidaritatea Sanitara”.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!