Coalitia de guvernare PSD - PNL si-a asumat in urma cu ceva timp o reformare a sistemului fiscal din Romania, un obiectiv mai mult decat necesar in actualul context economic pe care il traversam. Printr-un asa numit “Plan National de Redresare si Rezilienta”, tara noastra isi asuma obligatia de a efectua o analiza a sistemului fiscal in scopul identificarii de solutii de reformare a acestuia, pentru a contribui la promovarea si mentinerea unei cresteri economice sustenabile.
Potrivit Ministerului Finantelor, Romania ar fi urmat sa puna accentul pe eliminarea treptata a stimulentelor fiscale si a lacunelor fiscale, respectiv pe reformarea contributiilor sociale si a impozitelor pe proprietate. De asemenea, Guvernul se angajase ca redresarea fiscala sa fie realizata jumatate pe partea de cheltuieli publice, jumatate prin noi taxe.
Radu Burnete, directorul Confederatiei Patronale Concordia, trage acum un semnal de alarma, subliniind faptul ca pana in momentul de fata doar partea de taxare suplimentara pare sa se fi materializat.
„Concordia a avut ieri o discutie cu Ministrul Finantelor, Marcel Bolos. Dincolo de multiple probleme sectoriale, am abordat dinamica ingrijoratoare pe care o vedem in continuare in finantele publice ale Romaniei dupa primul trimestru al acestui an. Desi veniturile au crescut cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut si mai mult, cu 27%. In acest conditii, deficitul nu scade, ci creste, ceea ce este ingrijorator.”, a declarat Radu Burnete, directorul Confederatiei Patronale Concordia.
“Am vrut sa intelegem in ce masura sistemele recent implementate de ANAF au dus la scaderea evaziunii fiscale. Am vrut sa aflam si cat din noile venituri publice vin din taxele suplimentare ale celor care erau deja buni platitori, si cat de la cei care pana acum incalcau legea. I-am adus aminte ministrului finantelor ca, anul trecut, Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscala sa fie facuta jumatate pe partea de cheltuieli publice si jumatate prin noi taxe, dar ca deocamdata doar partea de taxare suplimentara pare sa se materializeze”, se mai arata in comunicatul emis de Confederatia Patronala Concordia.
Citeste si: Ciolacu recunoaste: Economia Romaniei e dependenta de fondurile UE
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si