Meseria din Romania platita mai bine decat studiile superioare: aici se fac cei mai multi bani, cu doar 12 clase
itistijoburi in it
Piata muncii din Romania e ofertanta, daca ai deschidere si esti dispus sa inveti, exista meserii datorita carora poti sa fii mai bine platit decat daca ai avea studii superioare.
Un exemplu veritabil il constituie joburile in IT. Majoritatea programatorilor, platiti cu mult pese salariul mediu pe economie, nu au o diploma universitara.
Bineinteles, acesti oameni invata si se perfectioneaza continuu. Pe langa abilitatile probabil innascute in aceasta directie, ei merg frecvent la cursuri si specializari, insa nu ai nevoie de studii superioare pentru a lucra in cel mai bine platit domeniu de activitate din tara.
Practic, dupa ce termini liceul, poti sa te angajezi daca ai abilitatile necesare si treci testele la care te supun angajatorii in procesele de recrutare. Apoi, tine de tine sa te mentii actualizat cu schimbarile frecvente ce au loc in domeniu, prezentandu-te la cursuri, fiind interesat sa evoluezi si in permanenta dispus sa inveti si sa fii din ce in ce mai bun.
Acestea fiind spuse, un tanar care se angajeaza in domeniul IT si dobandeste abilitati solide de programare si dezvoltare de software are sanse sa castige mai multi bani decat ar putea obtine prin absolvirea unei facultati, mai ales in contextul in care piata muncii in Romania este din ce in ce mai orientata spre competente si experienta practica.
Salarii medii de 10.000 de lei net in IT
In ultimii ani, angajatorii au inceput sa evite persoanele cu diplome, dar fara competente. Intr-o tara in care aproape toata lumea face facultati, a fi un bun profesionist nu mai depinde de niste documente, ci pur si simplu de ceea ce esti capabil sa faci, in astfel de domenii. Desigur ca exista activitati unde cursurile universitare sunt imperios necesare, insa nu in IT, iar avantajul este ca aici avem cele mai banoase salarii din toata piata muncii de la noi.
Media salariala neta, pentru meseriile din IT, depaseste pragul de 10.000 de lei, o suma fabuloasa, daca stam sa o comparam cu angajatii de la polul opus, cei din industria ospitalitatii, care au o medie salariala de 2.500-3.000 de lei net.
Foto: manager.ro