Micii antreprenori vor sa-si sustina afacerile, nu sa trimita oameni in somaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Micii antreprenori vor sa-si sustina afacerile, nu sa trimita oameni in somaj
Micii antreprenori vor sa-si sustina afacerile, nu sa trimita oameni in somaj
de Vlad Strunescu la 30 Mar. 2020
Urmareste-ne pe Google News
ingrijorare antreprenori romanisomaj tehnicblocaj financiarcriza coronavirus antreprenori

Afacerile micilor antreprenori au fost afectate cel mai mult de coronacriza economica. Dincolo de perspectiva somajului tehnic, de facilitatile oferite de stat angajatilor, multi dintre oamenii de afaceri sunt decisi sa continue activitatea, sa isi plateasca salariatii si sa isi extinda serviciile si vanzarile.

Insa, in fata situatiei fara precedent cu care se confrunta economia, antreprenorii fac un apel la colaborare in mediul de business, la evitarea blocajului financiar si a disponibilizarilor de personal, potrivit unui nou studiu Frames.

Citeste si: Amagirea de a trai sanatosi intr-o lume bolnava
 
Conform acestuia, 95% din economia romaneasca este formata din microintreprinderi si firme mici, cu 1-20 angajati. 
 
Pentru multi dintre antreprenori, coronavirusul a insemnat mai mult decat restrictii sociale. Ei s-au vazut pusi in fata unui blocaj fara precedent, care poate duce la faliment.
 
Intr-un apel lansat pe internet, antreprenorii sustin ca nu este timpul pentru shut-down in economie. Nu este timpul pentru inchiderea business-urilor, pentru somaj tehnic. Este timpul pentru a strange randurile si a construi proiecte de colaborare.
 
"Avem o firma mica de training, organizare evenimente B2B si consultanta si ni s-au redus afacerile cu 100%. Cam toti antreprenorii cu firme mici cu activitate in HORECA, organizare evenimente, training, consultanta sunt in colaps. Mai bine zis ne paste insolventa. Noi vrem sa continuam, sa platim salariile, pentru ca angajatii mei au familii si cheltuieli. Nu pot trai din somajul tehnic.  Noi vrem sa continuam sa ne platim taxele, sa asiguram statului banii din care sa lupte cu epidemia. Noi nu dezarmam", afirma Ligia Neacsu, de la Best Smart Consulting.
 
La fel ca Neacsu, sunt multi alti antreprenori care cauta sa isi reconfigureze business-urile.
 
"Multe firme se vor lupta, in perioada aceasta, sa supravietuiasca deoarece nu toate au posibilitati pe termen lung, pe mai multe luni, sa-si plateasca salariatii. Romania era sustinuta de consum, in cea mai mare parte, dar acest consum incepe sa se diminueze deoarece, pe de o parte, se opresc sursele care produceau venit, pe de alta parte, lantul de aprovizionare a suferit puternic in aceasta perioada. 
 
Fiecare antreprenor trebuie sa isi reinventeze businessul, sa presteze noi servicii care deriva din obiectul principal de activitate si sa identifice noi piete de desfacere", afirma Valentin Radulescu, managerul Printmag.
 
"Pentru a face fata situatiei actuale, asociatiile specializate precum HORA, FIHR, ANAT, UNTRR sau FORT tin jucatorii intr-o relatie colaborativa, care sa ii mentina uniti, in raport cu acest numitor comun. Exista o serie de masuri care ar ajuta industria, de la scutirea impozitelor, la amanarea taxelor pe o perioada posterioara crizei. 
 
ANAF a anuntat, deja, ca va accelera plata TVA-ului si ca va suspenda executarea silita a creantelor bugetare. In fiecare zi, se comunica masuri noi, adoptate ca urmare a starii de urgenta, iar solutii exista, dar sunt limitate. 
 
Operatorii trebuie, in primul rand, sa isi evalueze bugetele disponibile si sa hotarasca daca isi mentin businessurile deschise. Ideal ar fi sa identifice surse adiacente de venit, care sa le permita sa ramana in contact cu piata si consumatorii. 
 
Aici, putem vorbi despre takeaway, livrari de mancare, private cooking, crearea de produse de bacanie sau catering - activitati nu doar generatoare de venituri, ci si care ar putea tine in picioare cotele de piata deja existente", afirma Ionut Ivan, fondatorul Fabrica Ospitalitatii SRL (Red Angus).
 
"Retail, servicii, transport, consultanta. Multi oameni de afaceri si-au reconfigurat afacerile cu gandul ca restrictiile nu se vor opri la mijlocul lui aprilie. 

Citeste si: Vesti bune pentru cine isi cauta un job! Companii de renume recruteaza la Angajatori de TOP Bucuresti Online
 
Micii producatori agricoli au inceput sa se promoveze puternic pe internet, restaurantele si-au dezvoltat servicii de home-delivery, folosind personalul pe post de curieri, altii si-au extins vanzarile prin intermediul website-urilor si platformelor specializate. Cu totii incearca sa continue business-ul, nu sa se predea si sa apeleze la somajul tehnic", spune consultantul economic Adrian Negrescu de la Frames.
 
Potrivit unui sondaj realizat de MiniCRM in randul antreprenorilor romani, in perioada 1-20 martie, 77% dintre companii vad deja modificari ale veniturilor din cauza crizei. 
 
Circa 45% dintre aceste companii observa deja pierderi mari, iar peste 84% se asteapta la rezultate negative in urmatoarele doua-trei luni, in contrast cu cat de pregatite sunt aceste companii in acest moment.
 

Atentie la economia subterana!

Din disperare si din lipsa de comenzi, din pacate, multe firme au inceput sa isi ofere serviciile gratis. 
 
"Ii inteleg, cred ca, oferind ceva pe gratis, vor prinde ceva si cu bani sau vor sa vada cu ce se confrunta companiile din diferite domenii astfel incat sa ocupe segmentul de piata proaspat eliberat", spune Ligia Neacsu.
 
Potrivit antreprenoarei, serviciile gratuite reprezinta o capcana care poate duce rapid la faliment. “Din ce-ti platesti angajatii? Cu ce iti achiti facturile? Astfel de oferte, din punctul meu de vedere, nu ar trebui incurajate pentru ca, probabil, adancesc economia subterana. 
 
Se va ajunge din nou sa se lucreze la negru, fara facturi,  cu oameni platiti din buzunar si care, intre timp, beneficiaza si de somajul tehnic. Trebuie sa evitam astfel de situatii’’, a mai spus aceasta.
 
Rezultatele sondajului MiniCRM, la care au raspuns 246 de antreprenori din zona IMM, arata ca 81% dintre companii au intampinat, in aceasta perioada, dificultati cu partenerii si furnizorii. Mai mult de 36% dintre acestea au probleme serioase.
 
Potrivit datelor companiei de consultanta Frames, pericolul extinderii economiei subterane este unul semnificativ. 
 
Avem semnale din diverse domenii ca, urmare a facilitatilor oferite de stat prin intermediul somajului tehnic, exista oameni de afaceri care au inchis oficial business-urile, pentru a beneficia de facilitati, si isi ofera serviciile in zona gri, neimpozabila. Nu asa vom trece peste criza, nu asa vom depasi aceasta perioada fara precedent, afirma analistii de la Frames.
 
"O astfel de destabilizare poate atrage dupa sine o criza financiara internationala, asa cum multi analisti prevestesc deja, de aceea este foarte important sa ne concentram atat pe businessurile noastre, individuale, cat si pe imaginea de ansamblu. Cred, de asemenea, ca interventiile statului vor juca un rol important in determinarea consecintelor acestei perioade", arata Ionut Ivan.
 

Somajul tehnic trebuie sa devina ultima solutie

Multi antreprenori se intreaba ce pot face in aceasta situatie. Potrivit Ligiei Neacsu, firmele au alternativa de a dezvolta servicii la preturi mici, dar care sa le asigure supravietuirea.

"Din randul restaurantelor, operatorii de fine dining sunt primii care au avut de suferit, pentru ca aveau foarte putin loc de manevra. Cei specializati pe preparate casual au fost nevoiti sa iasa din zona de confort si sa se orienteze catre livrari, takeaway si catering. 
 
Aceasta modificare presupune foarte multe schimbari interne, la nivel de meniu - produse create pentru a face fata transportului, pentru a putea fi consumate acasa, in conditii optime etc. - fluxuri de productie si livrare. Chiar si metodele de plata sufera modificari, intrucat atat operatorii, cat si clientii prefera metodele cashless, considerate mai in siguranta", explica Ionut Ivan.
 
"Noi am decis sa nu oferim nimic gratis, ci sa dezvoltam o noua gama de tarife prin care imi voi acoperi doar cheltuielile. Vreau sa pot sustine salariile angajatilor, sa pot plati darile la stat asociate salariilor, sa pot plati furnizorii de utilitati, abonamemte de tot felul: CRM, internet, telefonie etc. Eu zic ca asa ajutam economia, platind salariile intregi, nu 75% din salariul mediu pe economie, astfel incat angajatii firmei si familiile lor sa aiba din ce sustine cheltuielile in aceasta perioada, sa platesc darile la stat astfel incat statul sa detina lichiditati sa-si faca treaba in lupta cu COVID 19, furnizorii mei sa nu-si restranga drastic afacerile si sa nu mai am cu cine sa negociez un serviciu sau produs necesar business-ului dupa perioada asta", a mai declarat antreprenorul.
 
Potrivit analistilor de la Frames, business-ul romanesc are nevoie, mai mult ca oricand, sa stranga randurile. "Dincolo de facilitatile pentru somajul tehnic, vrem sa vedem puse in practica liniile de finantare cu dobanda subventionata. 
 
Mediul de afaceri are nevoie, in primul rand, de bani, de lichiditati cu care sa isi continue business-urile. Ca antreprenor, sa poti discuta cu banca si sa iti asiguri rapid o linie de finantare cu care sa iti reconfigurezi business-ul, sa devii activ in mediul online, sa ai capital sa continui productia, serviciile. 
 
Somajul tehnic trebuie sa devina ultima solutie, nu prima, asa cum este promovata in prezent’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
 

Platforma online in care cererea si oferta sa se regaseasca simplu si eficient

Ligia Neacsu si alti antreprenori care ii impartasesc opiniile lucreaza la dezvoltarea unei platforme de business online in care cererea si oferta sa se regaseasca intr-un mod simplu si eficient. 
 
De la prezentarea de produse si servicii, la cursuri si tutoriale de business, antreprenorii vor sa isi impartaseasca cunostintele si sa isi puna la comun resursele pentru a sustine economia reala.
 
"Vreau sa cred ca avem destula maturitate si nu ne lasam doborati de aceasta perioada, ca suntem o forta si avem un cuvant de spus. Hai sa ne unim si sa ne ducem mai departe activitatea, dar fara sa vanam profituri, sa targetam acoperirea cheltuielilor curente", spune Neacsu.
 
Pe forumurile de discutii economice din social media, curentul "Cumparati produse romanesti" a capatat o relevanta si mai mare. De la micii producatori agricoli, la servicii de training si consultanta, antreprenorii si clientii sunt indemnati sa sustina mediul de afaceri local.
 

Durata medie de plata a facturilor in economia romaneasca risca sa creasca la 4-5 luni

Avem o economie fragila, cu un grad foarte mic de capitalizare. Dincolo de multinationale, care au un rol pozitiv si important in economie, peste 80% dintre companii sufera de lipsa de capital, iar dependenta financiara, pe lanturile comerciale, este extrem de ridicata. 
 
Dincolo de cei a caror activitate a fost stopata prin ordonanta militara, antreprenorii din celelalte sectoare trebuie sa gaseasca solutii sa conlucreze, sa isi sustina angajatii si sa nu cada in capcana masurilor drastice – reduceri de personal si neplata furnizorilor, afirma analistii de la Frames.
 
Potrivit estimarilor Frames, durata medie de plata a facturilor in economia romaneasca risca sa creasca la 4-5 luni, fata de 3 luni in prezent. 

Citeste si: Firmele care platesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificatie de 5% sau 10%
 
"Odata blocate fluxurile financiare, economia va cadea ca un castel de carti de joc", a mai declarat Negrescu.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x