Milioane de romani nu isi permit sa plateasca FACTURILE la energie: stau in FRIG sa faca economii, e o realitate dura
facturi la energie
Confortul in propria casa este posibil doar pentru cine isi permite.
Foarte multi romani trebuie sa faca sacrificii legate de conditiile in care locuiesc, pentru ca facturile lunare sa fie cat mai suportabile.
Jumatate dintre gospodarii sunt afectate de saracie energetica, adica se afla in incapacitatea de a-si asigura necesarul de energie pentru incalzire, iluminat etc. la standarde adecvate sau sufera de pe urma facturilor mari la energie, arata cea mai recenta analiza a Observatorului Roman al Saraciei Energetice (ORSE), in care se subliniaza ca situatia s-a inrautatit in ultimii ani.
Se pare ca pentru 37,3% dintre gospodarii energia a devenit prea scumpa, depasind 10% din cosul zilnic de consum, conform datelor ORSE.. Totodata, doua din zece gospodarii (19,8%) si-au redus drastic consumul de energie pentru incalzire, aflandu-se in saracie energetica extrema, situatie ce afecteaza cu precadere gospodariile din mediul rural.
"Comparativ, in 2019, inainte de criza pandemica si de cea generata de razboiul din Ucraina, procentul gospodariilor aflate in saracie energetica pentru ca au alocat pentru energie peste 10% din cheltuieli a fost de 27,4% dintre gospodarii. Situatia s-a agravat an de an: in 2020, procentul a ajuns la 33,3%, in 2021 – la 36,5%, iar in 2022 – la 37,3%.
De asemenea, saracia energetica extrema sau „ascunsa” (masurata prin indicatorul M/2) afecta 16% dintre gospodarii in 2019, ca in 2020 sa ajunga la 19%, in 2021 - la 19,2%, iar in 2022 – la 19,8%. In zece ani, respectiv fata de 2013, cand procentul era de 12,2%, acest fenomen aproape s-a dublat ca amploare", se arata in analiza.
"Indicatorul 10% scoate in evidenta gospodariile care aloca mai mult de 10% din cheltuieli platii facturilor de energie, ceea ce ii impinge in situatie de saracie energetica. Acesta este un indicator folosit mai des si care ne permite sa facem comparatii intre tari. Indicatorul M/2 spune povestea gospodariilor in saracie energetica <<ascunsa>> sau extrema, adica a celor care consuma atat cat isi permit: putin. Acestea nu au costuri exagerate cu energia pentru ca nu isi permit sa consume atat cat au nevoie pentru a se incalzi. Aproximativ 75% dintre gospodariile care sunt in saracie energetica extrema provin din mediul rural”, declara Anca Sinea, vicepresedinte al Asociatiei Centrul pentru Studiul Democratiei si coordonator ORSE.
Cifre alarmante
Pe praguri de venit, populatia din primele decile (cei mai saraci cetateni) este cea mai afectata de saracie energetica, in aceasta categorie regasindu-se si marea majoritate a celor care se incalzesc cu lemn sau alti combustibili solizi.
Insa datele din ultimii ani arata o crestere alarmanta a fenomenului saraciei energetice in randul decilelor medii de venit, adica al cetatenilor din clasa de mijloc (pana la decilele 5 si 6). Conform indicatorului LIHC, jumatate din populatia aflata in aceasta categorie de mijloc este afectata de facturile mari la energie.
Foto: freepik.com