Mai mult decat atat, ministrul liberal sustine ca economia Romaniei va reusi pana la sfarsitul anului viitor sa recupereze pierderile generate de actuala criza. Totodata, mai trebuie mentionat si ca Ministerul Finantelor Publice estimeaza o adancire a deficitului bugetar la 6.7% din PIB in acest an.
Trimestrul al doilea al anului 2020 aduce cu sine o scadere abrupta a economiei, contractia ajungand la un nivel de aproximativ 15%. Declinul atat de drastic pe care il raporteaza economia tarii noastre nu reprezinta o surpriza pentru nimeni in actualul context, activitatea din marea majoritate a sectoarelor economice fiind blocata inca de cand a fost instituita starea de urgenta. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat insa recent ca starea de urgenta nu va fi prelungita in niciun caz dupa data de 15 mai, ceea ce inseamna ca acum putem vorbi deja despre o oarecare revenire la normalitate.
Conform specialistilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice, serviciile si industria sunt sectoarele care au tras cel mai mult economia in jos in aceasta perioada, acestea avand o contributie semnificativa in economia tarii noastre. In aceste conditii, autoritatile pregatesc acum o serie de masuri care sa fie directionate tot catre aceste zone cu valoare adaugata mare, scopul principal fiind ca acestea sa produca efecte in lant in economie in perioada imediat urmatoare.
Desi nu sunt putini cei care si-au exprimat un punct de vedere ceva mai pesimist in legatura cu revenirea economiei tarii noastre in a doua parte a acestui an, reprezentantii Guvernului condus de Ludovic Orban raman optimisti. Astfel, acestia vorbesc despre o revenire in “V” a economiei in a doua parte a acestui an. Florin Citu, seful finantelor romanesti, sustine ca unul dintre motivele pentru care este increzator acum se refera la raspunsul rapid pe care l-au dat Guvernul si Banca Nationala a Romaniei in aceasta criza, primul pe zona de politica fiscala, iar al doilea pe zona de politica monetara.
In continuare, Florin Citu sustine ca actuala criza prin care trece economia tarii noastre nu poate fi comparata cu nicio alta criza anterioara, acum neputandu-se vorbi despre falimente si despre pierderea locurilor de munca. Astfel, in perioada de fata se poate vorbi doar despre inghetarea capacitatii de productie. Totodata, ministrul si-a aratat increderea cu privire la faptul ca marile companii au resurse suficiente pentru a sprijini relansarea economiei.
Un alt aspect important care ar putea contribui la aceasta revenire in “V” a economiei este cel al datoriei publice a tarii noastre, care este la un nivel foarte redus. In aceste conditii, Ministerul Finantelor a reusit in aceasta perioada delicata sa se imprumute la costuri in scadere.
In cele din urma, Florin Citu mai aduce in sprijinul teoriei sale si faptul ca cele mai afectate industrii din tara noastra nu au o contributie foarte insemnata la Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna ca nu va fi nevoie de resurse foarte mari de la buget pentru ca aceste sectoare sa fie sustinute.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si