Agentia de evaluare financiara Moody’s a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu a luat o decizie cu privire la revizuirea rating-ului de tara al Romaniei, calificativul suveran al tarii ramanand in aceste conditii in categoria recomandata investitorilor. Desi numeroase voci anticipau o retrogradare a rating-ului suveran al Romaniei la categoria “junk”, specialistii Moody’s au preferat sa nu ia inca o asemenea decizie in cazul tarii noastre. Amanarea acestei decizii din partea celor de la Moody’s ar putea determina si celelalte doua mari agentii de evaluare financiara, Fitch si S&P, sa urmeze aceeasi strategie si sa astepte pana in 2021 pentru luarea unei hotarari.
Cel mai mare pericol pentru rating-ul suveran al Romaniei este reprezentat de cheltuielile sustenabile, in ultimul timp vorbindu-se tot mai des despre o majorare a pensiilor cu nu mai putin de 40% incepand cu aceasta toamna. Desi Guvernul condus de liberalul Ludovic Orban s-a opus vehement unei asemenea idei, majoritatea social-democrata din Parlament face presiuni pentru ca majorarea cu 40 de procente sa fie pusa in practica, ducand toata aceasta lupta politica in sfera electorala in contextul in care in luna decembrie sunt programate alegerile parlamentare.
Specialistii din cadrul Moody’s au transmis chiar si o avertizare la adresa tarii noastre in acest sens la inceputul lunii septembrie, atragand atentia cu privire la riscurile financiare pe care le-au putea aduce o majorare atat de mare a pensiilor, cu mult peste ceea ce pot sustine finantele Romaniei la aceasta ora. Totodata, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a avertizat in mai multe randuri ca PSD pune in pericol rating-ul suveran al tarii, lansand chiar si o invitatie pentru Marcel Ciolacu de a participa la discutiile pe aceasta tema cu reprezentantii celor trei mari agentii de rating.
Rating-ul suveran al tarii este extrem de important in contextul costurilor la care se va putea imprumuta statul roman in perioada urmatoare. In cazul in care rating-ul tarii noastre ar ajunge in categoria “junk”, nerecomandata investitorilor, dobanzile pentru imprumuturi ar creste semnificativ. Iar o asemenea crestere a dobanzilor s-ar putea dovedi a fi extrem de periculoasa pentru Romania in contextul in care criza sanitara actuala provocata de pandemia de coronavirus aduce cu sine un necesar mult mai mare de finante, venituri mai mici si cheltuieli in crestere.
Rating-ul suveran al Romania a mai fost retrogradat la categoria “junk” cu ocazia crizei financiare globale din urma cu mai bine de zece ani. La acea vreme, Fitch si S&P au retrogradat Romania la “junk” in toamna anului 2008. Este de precizat ca singura agentie de evaluare financiara care nu a retrogradat rating-ul tarii noastre in acea perioada critica a fost chiar Moody’s. O decizie privind revizuirea rating-ului de tara din partea Fitch este asteptata pe 30 octombrie, in timp ce cei de la S&P vor anunta hotararea in acest sens pe 4 decembrie.
Este important de precizat insa ca perspectiva ramane negativa din partea tuturor celor trei mari agentii de evaluare financiara, ceea ce inseamna ca autoritatile de la Bucuresti primesc doar timp pentru a aduce stabilitate pentru finantele statului. Retrogradarea perspectivei de la “stabila” la “negativa” din partea celor de la Moody’s a venit in acest an in data de 25 aprilie.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si