Nota de plata pentru dezmatul cu bani publici va veni in 2025. Seful Consiliului Fiscal anticipeaza criza de anul viitor
consiliul fiscaldeficit bugetar
Desi suntem la fundul sacului, Guvernul continua sa aiba o atitudine de tipul "are balta peste" cand vine vorba despre a-si dovedi generozitatea in an electoral, insa cand alegerile vor lua sfarsit, nota de plata a dezmatului din banii publici ne va fi servita la masa, la masa celor de rand, de la demisol, nu la cea VIP de la etajul superior al "restaurantului".
Un avertisment in acest sens vine de la Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, unul dintre expertii care au acces la toate datele ca sa formuleze o opinie mai mult decat pertinenta in acest moment.
Specialistul ne spune ca, desi avem deficit bugetar, statul nu e deloc atent la modul in care-si gestioneaza
banii. Cheltuielile sunt, in continuare, o mare problema.
Desi am ajuns la fundul sacului, majorarile salariale promise de curand in sectorul public sunt de natura sa creasca presiunea pe vistieria statului.
Romanii cu venituri mici, victimele anului 2025
Problema cea mai mare este ca ceea ce se ofera acum cu o mana va fi luat cu doua, cel mai probabil dupa alegeri, in 2025, din simplul motiv ca acum nu ne permitem in mod real astfel de majorari, nu sunt bani la buget pentru ele si nici surse clare de finantare. Prin urmare, urmeaza ca aceste binefaceri din bani publici sa fie compensate mai tarziu, anul viitor, printr-o fiscalitate si mai dura impusa firmelor si populatiei.
In 2025, spune presedintele Consiliului Fiscal, cel mai mult vor avea de suferit romanii cu venituri mici.
"Se va recurge la alte masuri care sunt dureroase; dai cu o mana, iei cu alta", daca statul nu va reusi sa creasca colectarile la buget, pentru a sustine cheltuielile mari pe care le are si pe care si le majoreaza, a spus Daianu, citat de
B1tv.ro.
"Un guvern, in momentele foarte dificile, trebuie sa aiba o retorica care sa fie cat mai clara, onesta, sa explice cauzele unei situatii foarte dificile si ce e de facut. Altfel, punem benzina pe foc. Aproape toata lumea isi da seama ca 2025 va fi un punct de inflexiune si va veni cu o reasezare fiscala, cu masuri care vor incerca sa elimine din inechitatile din regimul fiscal actual – care sunt serioase.
Pe de alta parte, daca nu vor fi resurse la buget deoarece nu putem colecta considerabil mai bine, se va recurge la unele masuri care vor fi resimtite de toti cetatenii, mai ales de cei cu venituri foarte mici.
Ei sunt cei mai afectati de inflatie. Avem o dezinflatie, ea e lenta si e probabil sa terminam anul cu o inflatie in jur de 5%. (…) Bugetele lor cam totul se duce pe utilitati si pe mancare, de asta vorbim de o inflatie alimentara. Avem o dezinflatie in economie, dar nivelul preturilor la mancare mai ales ramane ridicat. Nu avem deflatie, sa scada preturile. La unele produse putem consemna unele scaderi temporare, dar nivelul general al preturilor al alimente e muuult mai inalt decat era acum 2 – 3 ani. Aceasta e starea de fapt.
A recurge la o crestere de TVA, daca s-ar intampla, ar afecta mai ale spes cei cu venituri mici. In plus, ar complica politica monetara a BNR, care nu poate ramane impasibila. Nu doar ca am avea un nou puseu inflationist, dar executia bugetara, deficitele bugetare mari care exprima exces de cerere nu creaza confort pentru o banca centrala, nu doar pentru BNR”, a mai explicat presedintele Consiliului Fiscal, conform aceleiasi surse.
Foto: manager.ro