Recent, Parlamentul a adoptat o noua lege a pensiilor, schimband regulile pentru stagiul de cotizare si varsta standard de pensionare. Aceasta lege impune un stagiul complet de cotizare de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, respectiv un stagiu minim de 15 ani. Varsta standard de pensionare este acum de 65 de ani, aplicabila pentru ambele sexe.
Aceasta modificare, adoptata dupa o serie intreaga de controverse si dezbateri legate de impactul bugetar, va intra in vigoare la data de 1 septembrie a anului viitor. Inainte de aceasta, incepand cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi indexate cu 13.8%, conform ratei medii a inflatiei inregistrata in 2022. Impactul financiar al noii legi este considerabil, fiind estimat la 15 miliarde lei pentru indexarea pensiilor. De asemenea, exista si un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul urmator, odata cu aplicarea completa a legii.
Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a atras atentia ca impactul aplicarii legii in 2025 va creste semnificativ, urcand la aproximativ 33.1 miliarde lei. De asemenea, conform Ministerului Muncii, cheltuielile totale cu pensiile pentru 2024 sunt estimate la 112 miliarde lei, reprezentand 9.4% din PIB conform prevederilor PNRR pentru cheltuielile bugetare cu pensiile.
”Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5”, este prevazut in documentul votat in Parlament.
Printre noile categorii de pensii reglementate se numara pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Valoarea punctului de referinta (VPR) la intrarea in vigoare a legii va fi de 81 lei, calculata prin impartirea valorii punctului de pensie din 2023 (adica 1.785 de lei) la 25, care reprezinta nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia pensiilor anterioara datei prezentei legi.
Pe langa aceste modificari, este important de mentionat ca VPR va fi majorat anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, adaugandu-i-se 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Citeste si Azi se numara banii de pensii. Ziua cea mare a sosit, moment decisiv in Parlament pentru pensionari
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala