Recent, Parlamentul a adoptat o noua lege a pensiilor, schimband regulile pentru stagiul de cotizare si varsta standard de pensionare. Aceasta lege impune un stagiul complet de cotizare de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, respectiv un stagiu minim de 15 ani. Varsta standard de pensionare este acum de 65 de ani, aplicabila pentru ambele sexe.
Aceasta modificare, adoptata dupa o serie intreaga de controverse si dezbateri legate de impactul bugetar, va intra in vigoare la data de 1 septembrie a anului viitor. Inainte de aceasta, incepand cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi indexate cu 13.8%, conform ratei medii a inflatiei inregistrata in 2022. Impactul financiar al noii legi este considerabil, fiind estimat la 15 miliarde lei pentru indexarea pensiilor. De asemenea, exista si un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul urmator, odata cu aplicarea completa a legii.
Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a atras atentia ca impactul aplicarii legii in 2025 va creste semnificativ, urcand la aproximativ 33.1 miliarde lei. De asemenea, conform Ministerului Muncii, cheltuielile totale cu pensiile pentru 2024 sunt estimate la 112 miliarde lei, reprezentand 9.4% din PIB conform prevederilor PNRR pentru cheltuielile bugetare cu pensiile.
”Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5”, este prevazut in documentul votat in Parlament.
Printre noile categorii de pensii reglementate se numara pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Valoarea punctului de referinta (VPR) la intrarea in vigoare a legii va fi de 81 lei, calculata prin impartirea valorii punctului de pensie din 2023 (adica 1.785 de lei) la 25, care reprezinta nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia pensiilor anterioara datei prezentei legi.
Pe langa aceste modificari, este important de mentionat ca VPR va fi majorat anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, adaugandu-i-se 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Citeste si Azi se numara banii de pensii. Ziua cea mare a sosit, moment decisiv in Parlament pentru pensionari
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si