Potrivit unui studiu realizat recent, unul din trei angajatori romani este dispus sa aduca forta de munca din strainatate. Asa cum era de asteptat, muncitorii necalificati sunt cei mai cautati, insa asta nu inseamna ca nu vorbim si despre muncitori calificati sau chiar specialisti. Conform acestui sondaj, 70% dintre cei care au raspuns ca sunt dispusi sa aduca forta de munca din strainatate au afirmat ca pot oferi un salariu net de pana in 500 de euro, la acesti bani urmand sa se adauge anumite beneficii suplimentare (plata biletului de avion, cazare, masa, etc). Multi angajatori din tara noastra isi doresc muncitori din Republica Moldova, insa in ultimii ani si cei din Asia de Sud-Est au devenit din ce in ce mai cautati.
Anumite voci din mediul antreprenorial din tara noastra sustin ca munctorii adusi din strainatate sunt mult mai seriosi decat cei din tara. Totodata, acestia sustin ca la ora actuala a devenit din ce in ce mai greu pentru angajatori sa ii faca pe angajatii romani sa stea la un job pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, multi angajatori sustin ca angajatii romani au devenit din ce in ce mai pretentiosi in ultimii ani din punct de vedere al cerintelor financiare, chiar daca nu ofera nimic la schimb.
Conform datelor puse la dispozitie de cei de la Inspectoratul General pentru Imigrari, in anul 2019, in tara noastra au fost angajate 23.179 de persoane din afara Uniunii Europene. Cifra este mai mare decat dubla in raport cu anul precedent, in 2018 fiind raportate numai 10.416 persoane din afara UE. In plus, numarul angajatilor din afara UE din 2019 este de peste patru ori mai mare in comparatie cu anul 2016, atunci cand in Romania se regaseau numai 5.929 de muncitori din afara blocului comunitar european.
Dintre cei peste 23.000 de angajati din afara UE din Romania, peste 5.200 provin din Vietnam. Totodata, in statisticile Inspectoratului General pentru Imigrari mai regasim 2.844 de persoane din Turcia, 2.160 de persoane din Nepal, 2.126 de persoane din China, respectiv 2.124 de persoane din Sri Lanka. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, 45% dintre acestia sunt muncitori necalificati, in timp ce doar 33% sunt muncitori calificati.
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, sustine ca la aceasta ora lipsesc aproximativ un milion de lucratori de pe piata fortei de munca din tara noastra. Bineinteles, unul dintre motivele pentru care este inregistrata aceasta lipsa de forta de munca este reprezentat de plecarea tot mai accelerata a romanilor in strainatate. In continuare, Florin Jianu atrage atentia ca numai in domeniul turismului este nevoie la aceasta ora de peste 300.000 de muncitori.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea