Romanii pot beneficia de un nou tip de pensie, Comisia Europeana anuntand la sfarsitul lunii trecute ca Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), adoptat in anul 2019, incepe sa se aplice incepand cu data de 22 martie. PEPP reprezinta de fapt un sistem voluntar, disponibil pe intreg teritoriul al blocului comunitar european, prin intermediul caruia cetatenii europeni pot economisi pentru pensie. PEPP este oferit de Comisia Europeana in completarea sistemelor de pensii publice si ocupationale, alaturi de sistemele de pensii private existente deja la nivelul fiecarei tari.
Despre aceasta noutate vorbeste si Nicu Marcu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, care spune ca noul sistem comun de pensii la nivel european reprezinta un lucru firesc intr-o Europa in care piata muncii a depasit de mult timp granitele tarilor membre UE. Totodata, Nicu Marcu sustine ca acest sistem paneuropean de pensii s-ar putea dovedi extrem de util pentru tara noastra, in contextul in care Romania are in jur de cinci milioane de cetateni care lucreaza in afara granitelor tarii.
Sistemul paneuropean de pensii personale le va permite cetatenilor europeni sa contribuie din orice stat membru al blocului comunitar european. Ulterior, oamenii isi pot muta contul in orice alta tara, fara sa fie obligati sa plateasca alte taxe fiscale. La nivel european, autoritatile sustin ca exista peste 11 milioane de cetateni care circula in piata interna, ceea ce inseamna ca muncesc sau studiaza in alte tari decat cea de origine. Acest nou sistem le va permite celor care lucreaza sau studiaza in afara granitelor tarii de origine sa aiba continuitate si sa nu isi intrerupa cotizatiile.
Asadar, despre PEPP putem spune ca este un produs de pensii portabil, permitand schimbarea resedintei participantului la PEPP intr-un alt stat membru al Uniunii fara ca acesta sa fie nevoie sa schimbe furnizorul de PEPP. Pentru a putea fi oferite pe piata, PEPP au de parcurs un proces de inregistrare in care vor fi implicate atat autoritatile nationale din statele membre ale blocului comunitar european, cat si Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).
Dupa ce se incheie procesul de verificare in vederea inregistrarii unui PEPP, Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale inscrie respectivul produs in registrul public central al PEPP disponibile la nivelul UE. In registru vor exista atat informatii in legatura cu furnizorii de PEPP, cat si lista statelor membre in care acel PEPP este distribuit.
Romanii care lucreaza in tara vor putea investi in PEPP din acest registru si care vor fi distribuite pe teritoriul tarii noastre. Totodata, romanii care lucreaza in alte state membre ale UE vor putea investi in PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state. La intoarcerea in tara, acestia pot solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru Romania.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung