Oficial BNR: Romania incaseaza 100 de lei si cheltuie 134. Deficitul public e acum elefantul din camera cu portelanuri
deficit bugetarcheltuielibnr
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, atrage atentia asupra riscului in care se afla Romania: majorarea cu 40% a pensiilor poate arunca tara noastra intr-un deficit record de 11%, care e ''complet nesustenabil''.
''Cred ca deficitul este elefantul din camera cu portelanuri in aceasta perioada. Intrarea in plata a pensiilor crescute cu 40% si a altor cheltuieli fara sustinere bugetara ar duce la un deficit de 11%, un record absolut si care este complet nesustenabil”, a spus joi Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, la conferinta online a Asociatiei Administratorilor de Fonduri.
Prin cheltuieli bugetare nesustenabile, riscam sa impovaram generatiile viitoare
Anul acesta, la fiecare 100 de lei incasata, Statul se imprumuta inca 34 de lei doar pentru a-si plati cheltuielile, oficialul BNR spune ca nu putem continua asa la nesfarsit, si mai devreme sau mai tarziu va veni nota de plata a acestor imprumuturi, care vor impovara generatiile viitoare.
Deficitul va fi dificil de redus
Riscam sa ajungem in randul statelor care NU sunt recomandate investitorilor
Legea pensiilor e un indicator important pentru agentiile de rating, care sunt cu ochii pe aceste majorari. In cazul in care va fi promulgata majorarea lor cu 40%, e posibil sa fim downgradati la categoria statelor Junk, in care investitorii nu au incredere si care se imprumuta la dobanzi foarte mari.
''Mai exista si riscul agentiilor de rating care ar putea lua decizia de a ne cobori la statutul de nerecomandabil investitiilor. Intrebarea mea e daca putem lasa stabilitatea financiara sa atarne de un fir de ata? Eu cred ca rabdarea lor se apropie de sfarsit.
Cred ca indisciplina fiscala aratata in ultimii ani nu ne ajuta. Toate cele 3 agentii vor face un review la acest final de an si de la toate avem deja perspectiva negativa. Toate urmaresc indeaproape ce se intampla cu legea pensiilor. Cred ca daca va fi promulgata legea vom fi downgradati, dar nu ne poate nimeni garanta ca nu o vor face inainte ca acest subiect sa se inchida. S-ar putea ca doar riscul sa se intample asta sa fie de ajuns pentru ei'', a spus Cristian Popa, citat de
Hotnews