OUG pentru masurile fiscal-bugetare si Legea plafoanelor, la UN PAS de adoptare. Cum ne vor ajuta
adoptare buget 2022buget 2022legea bugetului de stat
Conform legislatiei in vigoare, Ministerul Finantelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite si a bugetului propriu, intocmeste proiectele legilor bugetare si proiectele bugetelor, pe care le depune la Guvern pana la data de 30 septembrie a fiecarui an.
Dupa insusirea de catre
Guvern a proiectelor legilor bugetare si de buget, acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.
Suntem la jumatatea ultimei luni din 2021 si, abia acum, guvernul si partidele aflate la guvernare incropesc planul de incasari si de cheltuieli pentru anul viitor.
Potrivit presedintele PNL, Florin Citu, daca totul merge bine, bugetul pentru 2022 ar putea fi aprobat pana pe 23 decembrie.
Oordonanta de Urgenta pentru masurile fiscal-bugetare va fi adoptata vineri, iar Legea plafoanelor saptamana viitoare. Citu a spus ca deficitul bugetar asumat pentru anul viitor este de 5,84% pe cash si de 6,10% calculat conform ESA.
El a precizat ca pachetul social discutat in Programul de guvernare nu se mai rediscuta.
Suntem plini de bani si nu stiam
"Banii vin de peste tot. Sursa de finantare este bugetul de stat", a declarat Citu.
La randul sau, Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat ca exista posibilitatea ca bugetul de stat sa fie adoptat la finalul lunii ianuarie 2022, intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului, in caz ca nu va fi gata la 24 decembrie.
Ciolacu a amintit ca Guvernul Romaniei si-a asumat, pentru 2022, un deficit bugetar de 6,2% din PIB.
Presedintele PSD a spus ca ministrul Finantelor a strans toate solicitarile de la ministere si spera ca discutiile sa fie finalizate pana pe 24 decembrie. Avem doua variante pentru buget: ori pana la 24 decembrie, ori la finalul lunii ianuarie in sesiune extraordinara”.
Intrebat daca PSD e de acord cu tinta de deficit asumata de guvern in programul de guvernare, de 5,84% din PIB, Ciolacu a spus ca "eu nu mi-am asumat 5,84% din PIB. Eu stiu ca guvernul Romaniei, indiferent care a fost, si-a asumat pentru anul viitor un deficit de 6,2% din PIB, nu 5,84. Indiferent cine se schimba la guvernare, ar trebui sa ne asumam".
Ciolacu face referire la Procedura de Deficit Excesiv in care a intrat Romania in 2020 din cauza deficitelor bugetare peste limita de 3%.
In angajamentul asumat in fata UE in cadrul procedurii, Guvernul Orban si-a asumat pentru 2022 un deficit bugetar de 6,2% din PIB, calculat pe metodologia ESA, echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash.