Dobanda cheie a fost urcata de BNR la 4,75 la suta pe an, cu un punct procentual! In februarie 2018, aceasta era de doar 2,25 la suta pe an, in mai 2022, de 3,75 la suta pe an.
"Rata anuala a inflatiei si-a accelerat cresterea in primele doua luni ale trimestrului II 2022 mai mult decat s-a anticipat, consemnand un salt in aprilie, pana la 13,76 la suta, de la 10,15 la suta in martie, urmat de o majorare moderata in luna mai, la 14,49 la suta. Cea mai mare parte a cresterii a fost determinata din nou de componente exogene ale IPC, mai cu seama de scumpirea consistenta si peste asteptari a energiei electrice si gazelor naturale – pe fondul modificarii in luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preturilor –, si intr-o mica masura de majorarea pretului combustibililor, sub influenta ascensiunii cotatiei titeiului, in contextul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor asociate.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accentuat trendul ascendent in prima luna a trimestrului II, inclusiv in raport cu previziunile, dar si l-a temperat apoi, ajungand la 9,1 la suta in luna mai, de la 7,1 la suta in martie, in principal sub influenta unor noi cresteri consistente ale preturilor alimentelor procesate. Astfel, evolutia componentei continua sa reflecte efectele majorarilor ample ale cotatiilor materiilor prime, prioritar agroalimentare, si ale costurilor crescute cu energia si transportul, alaturi de influentele blocajelor in lanturi de productie, potentate de cotele inalte ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt, de rezilienta cererii pe anumite segmente, precum si de ponderea insemnata detinuta in cosul de consum de produsele alimentare si de cele importate.
Pe piata financiara, principalele cotatii ale segmentului monetar interbancar si-au accelerat cresterea in perioada recenta, sub impactul majorarii ratei dobanzii de politica monetara din luna mai si al controlului ferm exercitat de banca centrala asupra lichiditatii de pe piata, dar si pe fondul asteptarilor privind cresterea ratei dobanzii-cheie, potentate de mesajele BNR si de deciziile bancilor centrale din regiune. La randul lor, randamentele titlurilor de stat si-au accentuat traiectoria ascendenta, indeosebi pe scadentele scurte si medii, inclusiv in contextul unui scurt episod de sell-off pe pietele de obligatiuni, antrenat de expectatiile privind normalizarea mai rapida a conduitei politicii monetare de catre Fed si BCE, precum si pe fondul continuarii deteriorarii sentimentului investitorilor financiari fata de unele piete din regiune. Totodata, rata medie a dobanzii la depozitele noi la termen si-a accelerat considerabil cresterea in aprilie si mai, chiar si pe segmentul populatiei. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut relativ stabil si pe parcursul lunilor mai si iunie", a transmis BNR, in cadrul sedintei de majorare a dobanzii cheie.