Patronii si bancherii trag frana de urgenta in cazul noii taxe pe tranzactiile bancare: “Reteta pentru haos economic!”
tranzactii bancaretaxa pe tranzactiitaxa tranzactii bancare
Bancherii si liderii de afaceri avertizeaza ca noua taxa pe tranzactiile bancare se va dovedi a fi o masura dezastruoasa pentru economie. Confederatia Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si Confederatia Patronala Concordia au transmis un mesaj clar, spunand un „NU” categoric ideii de a introduce un nou comision pentru fiecare plata bancara efectuata de populatie sau firme. In opinia lor, o astfel de initiativa nu doar ca ar afecta negativ economia, dar ar pune in pericol digitalizarea si stabilitatea financiara a tarii.
Cele doua organizatii atrag atentia ca se pregateste o taxa pe tranzactiile bancare fara nicio analiza serioasa de impact, doar pentru a acoperi gaurile bugetare create de ani intregi de risipa si lipsa de reforme. Conform comunicatului comun, adevaratele solutii pentru reducerea deficitului ar fi digitalizarea administratiei fiscale, combaterea evaziunii si sustinerea initiativei private – nu penalizarea celor care deja contribuie corect.
Printre consecintele grave ale unei taxe pe tranzactii, bancherii listeaza: cresterea evaziunii fiscale prin migrarea spre plati in numerar, scaderea nivelului de bancarizare (deja cel mai redus din UE), descurajarea investitiilor in infrastructura digitala si incurajarea utilizarii platformelor riscante, cum sunt cele crypto sau neautorizate. Pe scurt, statul ar incuraja indirect economia subterana si riscurile de securitate economica.
Noua taxa ar provoca scumpirea serviciilor si a produselor
Se pregateste o taxa pe
tranzactiile bancare, iar impactul asupra populatiei vulnerabile ar fi direct. Platile sociale – pensii, alocatii, burse – se fac in mare parte prin transfer bancar, iar orice comision aplicat acestor tranzactii se va resimti imediat in buzunarul celor deja afectati de inflatie. Mai mult, introducerea unui nou cost in lantul de plati va duce la scumpirea serviciilor bancare si, implicit, a produselor si serviciilor din economie.
Modelul nu este nou, dar este prost: Slovacia a experimentat o taxa similara, cu rezultate slabe si complicatii administrative majore. Comisia Europeana a semnalat deja problemele acestei masuri, iar Romania risca sa repete greselile altora fara sa invete din ele.