Bancile devin si mai profitabile. Avertisment: Nimeni nu mai scapa de comisioanele bancare
limitarea platilor cashcomisioane bancare
Bancherii din Romania isi freaca palmele in semn de profit, pe fondul uneia dintre cele mai recente modificari aduse de Guvern cu scopul declarat de a diminua evaziunea fiscala: limitarea platilor cash.
Prin decizia de a restrange libertatea tranzactiilor in numerar, bancile vor avea de castigat, cred analistii economici.
Bancile devin o afacere tot mai profitabila in Romania
Analistii sunt de parere ca vom depinde din ce in ce mai mult de
serviciile bancare, iar acest lucru ar putea sa presupuna, bineinteles, costuri suplimentare. Atunci cand faci o plata cash unei alte persoane fizice sau juridice, nu platesti comision, insa cand efectuezi un transfer bancar, cel mai probabil trebuie sa suporti un cost.
Pe de alta parte, analistii mai ridica o problema la fileu: ce se intampla cu oamenii care nu sunt alfabetizati financiar in folosirea sistemelor de plata moderne? Foarte multi cetateni si inca foarte multe firme nu detin nici macar un cont curent si nu au un card de debit simplu.
De asemenea, bancile nu sunt prezente in toate localitatile "rupte de lume" din tara, oamenii ar putea fi nevoiti sa se deplazeze zeci de kilometri pentru a putea sa efectueze o operatiune fiananciara, pana la cea mai apropiata banca, care s-ar putea sa nu fie chiar si cea mai prietenoasa din perspectiva costurilor percepute de exemplu din perspectiva comisioanelor.
”Sa obligi oamenii sa isi deschida cont la banca si sa foloseasca cardul este o masura cel putin pripita, avand in vedere infrastructura bancara deficitara.
Nici faptul ca mai mult de jumatate din populatie nu are cunostinte elementare despre cum sa isi administreze contul si cardul nu ajuta (...)
Viata noastra, intr-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare”, spune Adrian Negrescu, pentru
DCBusiness.
Masura de a limita platile cash se aplica incepand din aceasta luna si a fost prezentata de Ministerul Finantelor ca o modalitate de "crestere a conformarii la utilizarea mijloacelor moderne de plata, cu efecte directe in prevenirea evaziunii fiscale".
Limitarea platilor cash. Ce trebuie sa stim despre platile in numerar
Legea despre care vorbim este ampla, insa vom puncta cateva aspecte esentiale:
-
Incasari in numerar de la o persoana juridica, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, se pot face in limita unui plafon maxim de 1.000 lei/persoana.
-
Magazinele de tip cash & carry pot efectua incasari in numerar de la aceleasi persoane in limita unui plafon de cel mult 2.000 lei/persoana.
-
Platile, in numerar, catre furnizori de bunuri sau servicii, persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, se limiteaza la un total zilnic de cel mult 2.000 lei/zi si nu mai mult de 1.000 lei/persoana.
-
Catre magazine de tip cash & carry se pot face plati numerar de cel mult 2.000 lei/zi;
Foto: freepik.com