Pretul terenurilor agricole din Romania a explodat in ultimul deceniu, scumpirea din tara noastra fiind cea mai mare inregistrata la nivelul intregului bloc comunitar european. Potrivit datelor adunate intre anii 2011 si 2020, pretul unui hectar de teren arabil in Romania a crescut de cinci ori. Vorbim, asadar, despre cea mai mare crestere a pretului terenului agricol intr-o tara membra a Uniunii Europene, situatie care este intalnita in numai doua tari: Romania, respectiv Cehia. In medie, pretul unui hectar de teren agricol ajunge in tara noastra la o valoare de peste 7.000 de euro, echivalentul a aproximativ 35.000 de lei.
Daca ramanem la intervalul 2011 - 2020, cresteri puternice ale pretului terenurilor agricole au mai fost raportate si in alte tari din estul Batranului Continent: Bulgaria, Ungaria, Estonia sau Lituania. In ciuda scumpirilor si din aceste tari, cresterea preturilor nu este atat de mare precum in Romania sau in Cehia. Mai mult decat atat, pretul unui hectar de teren agricol in tara noastra este mai mare decat in tari precum Franta, Croatia, Slovacia, Estonia, Letonia sau Lituania. Ne confruntam, asadar, cu o situatie destul de ingrijoratoare!
La nivel european, cele mai scumpe terenuri agricole se regasesc in Olanda. Potrivit datelor din anul 2019, cel mai scump hectar de teren arabil se gasea in Tara Lalelelor, care avea o valoare medie de 69.632 de euro. Topul tarilor cu cele mai scumpe terenuri agricole din intreaga Uniune Europeana era completat la acea vreme de Luxemburg, respectiv Italia. La polul opus, cel mai ieftin teren arabil se gaseste in Croatia, acolo unde pretul mediu pentru un hectar este de 3.440 de euro.
Exista o statistica realizata si la nivel regional, care claseaza zona Canarias din Spania in topul celor mai scumpe regiuni din Uniunea Europeana la acest capitol. Mai exact, pretul unui hectar de teren agricol ajungea in anul 2020 la o valoare medie de 120.477 de euro. Regiunea cu cele mai ieftine terenuri agricole se gaseste in nordul continentului european, in zona Ovre Norrland din Suedia, acolo un hectar se poate cumpara in medie cu 1.822 de euro.
De asemenea, si preturile de inchiriere a terenurilor agricole variaza destul de mult de la tara la tara. Potrivit datelor, pretul mediu anual de inchiriere a unui hectar de teren agricol din Italia este de 837 de euro. Nici in Olanda inchirierea unui teren agricol nu este cu mult mai ieftina, pretul mediu platit pentru un hectar fiind de 819 euro.
Citeste si: Cum a reusit Romania sa nu se atinga de niciun ban primit prin PNRR. Ministru: Cu toata sinceritatea, alte tari s-au organziat mai bine
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung