Piata electro - IT a scazut cu 2%, in primul trimestru din 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piata electro - IT a scazut cu 2%, in primul trimestru din 2019
Piata electro - IT a scazut cu 2%, in primul trimestru din 2019
de Vlad Strunescu la 08 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
gfk temax 2019scadere vanzari pcpiata electro itbunuri folosinta indelungata

Cu o valoare de 700 de milioane de euro, in primul trimestru din 2019, piata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere de aproape 2% fata de primele trei luni ale anului trecut, potrivit rezultatelor GfK Temax.

Mai multe categorii au contribuit la aceasta situatie, dar cele mai importante scaderi au venit din telecom si IT, sectoare responsabile de 43%, respectiv, 14% din valoarea totala a pietei, in pimele trei luni ale anului in curs.

Citeste si: Huawei castiga teren pe piata globala a smartphone-urilor, atacand pozitia de lider a Samsung

Sectorul telecom a scazut cu 4,5%, pana la 301 milioane de euro, iar electronicele, cu 15% in valoarea totala, au intrat si ele in teritoriul negativ, cu un declin de aproape 1%, pana la 106 milioane de euro.
 
In acelasi timp, vanzarile de electrocasnice mari (18% din valoarea pietei) au crescut cu peste 11%, pana la 128 milioane de euro. De asemenea, electrocasnicele mici (7% din valoarea totala) si-au majorat vanzarile cu aproape 4%, pana la 52 milioane de euro.
 
Sectorul IT a totalizat 101 milioane de euro, in primul trimestru, cu aproape 10% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Echipamentele de birou si aparatele foto, fiecare reprezentand aproape 1% din piata totala, au marcat evolutii negative de 4,5% (pana la 8 milioane de euro), respectiv, mai mult de 11% (pana la 4 milioane de euro).
 
Piata de telecom include telefoane mobile si smart, phablete (telefoane smart cu ecrane mai mari de 5.6 inch), casti pentru telefoane si core wearables, precum ceasuri smart, Fitbit.
 
Categoria care marcheaza evolutia negativa a intregului sector este cea a telefoanelor mobile, care isi diminueaza valoarea cu mare viteza. Astfel, o scadere de peste 74% fata de trimestrul similar din 2018 a adus vanzarile la 53 milioane de euro.
 
Ascensiunea phabletelor nu a reusit sa compenseze tendinta, chiar daca rata de crestere a acestora a fost de peste 146%, pana la o valoare de 231 milioane de euro.
 
Castile au marcat, de asemenea, o evolutie buna, peste 17%, pana la 8 milioane de euro, in timp ce vanzarile de core wearables s-au majorat cu peste 52%, tot pana la 8 milioane de euro.
 
In cazul electrocasnicelor mari, uscatoarele de rufe sunt cele care continua evolutia foarte buna. Categoria a crescut cu aproape 35%, pana la 3 milioane de euro. Desi este o categorie mica, aceasta va urma trendinta de crestere remarcata la nivel european. Frigiderele, a doua mare categorie ca evolutie din sector, si-au majorat vanzarile cu 15,5%, la 32 milioane de euro. Urmeaza congelatoarele, cu o crestere de peste 14%, dar cu doar 5 milioane de euro in valoare absoluta.
 
Cea mai mare categorie din punct de vedere valoric, cea a masinilor de spalat, a atins 40 de milioane de euro in primul trimestru, reprezentand un plus de mai bine de 14% fata de primul trimestru din 2018.
 
De asemenea, aragazurile au avut vanzari de 21 milioane de euro, cu peste 2% mai mult fata de primele trei luni ale anului trecut.
 
Ca si uscatoarele de rufe, si masinile de spalat vase sunt pe un trend ascendent. Categoria a marcat un plus de 13,5%, ajungand la vanzari de 7 milioane de euro, in primul trimestru din 2019. 
 
Totodata, vanzarile de cuptoare cu microunde au crescut cu 8.5%, pana la 4 milioane de euro. Singura categorie pe trend negativ a fost cea a hotelor, cu o scadere de 1%, pana la 5 milioane de euro.
 

Televizoare de 92 milioane de euro
 
Cea mai importanta categorie din sectorul produselor electronice, cea a televizoarelor, a inregistrat un plus de peste 2%, ajungand la o valoare de 92 milioane de euro.
 
Rezultate foarte bune se remarca si in cazul boxelor si a sistemelor audio, ale caror vanzari au crescut cu aproape 9%, respectiv 8%, pana la o valoare de doua milioane de euro fiecare.
 
Restul categoriilor au insa un impact negativ asupra performantei totale a sectorului. Piata de casti a scazut cu 15,5%, pana la 0,69 milioane de euro, in timp ce camerele video au ajuns la mai putin de 1 milion de euro, dupa o scadere a vanzarilor de aproape 33%.
 
 
Vanzarile de computere sunt in pana
 
Aproape toate categoriile din acest sector au avut o evolutie negativa in primul trimestru al acestui an. Singurele exceptii au fost monitoarele, cu o majorare de 12,5%, pana la 10 milionane de euro si camerele web, cu o crestere de peste 3%, pana la doua milioane de euro.
 
Cea mai accentuata scadere, de aproape 26%, a fost inregistrata de computere, ale caror vanzari au ajuns la 17 milioane de euro. 
 
Tabletele continua si ele panta descendenta, cu vanzari de 10 milioane de euro, in scadere cu 16,5% fata de primul trimestru din 2018, iar vanzarile de laptopuri au scazut cu 7%, la 55 milioane de euro.
 
 
Plus 17% la aspiratoare
 
Cea mai importanta categorie din sectorul electrocasnicelor mici, cea a aspiratoarelor (28% importanta valorica), a marcat o crestere de 17%, atingand 15 milioane de euro. 
 
O alta categorie importanta, cea a espressoarelor de cafea, a crescut cu peste 26%, la 10 milioane de euro. Si aparatele de barbierit/epilat au marcat o evolutie buna, de plus 16%, pana la 6 milioane de euro.
Alte categorii in crestere sunt uscatoarele de par, cu o crestere de mai bine de 9% si 2 milioane de euro in vanzari absolute, si fiarele de calcat, cu un plus de 14.5%, pana la 4 milioane de euro.
 
Sectorul electrocasnicelor mici are cateva staruri, categorii noi cu o evolutie foarte buna. Acestea sunt aparatele de calcat vertical cu aburi, categorie care aproape si-a dublat vanzarile (+93%) in primul trimestru al acestui an fata de T1 2018, desi valoarea absoluta este inca mica, 0,8 milioane de euro.
 
Pe minus au fost storcatoarele de fructe, in scadere cu 35%, si masinile de tocat, cu vanzari diminuate cu 11,5% si o valoare absoluta de doua milioane de euro fiecare. 
 
Statiile de gatit (multicooker) au avut vanzari de 7 milioane de euro, cu aproape 11% mai putin decat in primele trei luni ale anului trecut.
 
Tot in primul trimestru, din 2019 vanzrile de imprimante si multifunctionale, au fost mai mici cu 4,5% fata de primul trimestru din 2018, pana la 8 milioane de euro.

Citeste si: Peste 70% dintre romani nu ar lucra in agricultura, iar 50% nu si-ar lasa copiii sa urmeze cursurile unui liceu agricol
 
In acelasi timp, camerele digitale au continuat sa piarda teren in favoarea telefoanelor care au camere din ce in ce mai multe si mai performante. Astfel, categoria a scazut cu peste 11%, la 4 milioane de euro.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Examenul de presedinte
Analize

Examenul de presedinte

today02 Mai. 2025
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
Companii

Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara

today02 Mai. 2025
1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x