Profesorii, platiti mai prost decat muncitorii necalificati. Cati bani castiga dascalii, de fapt
criza invatamanteducatiesalarii profesori
Scandalul salariilor din invatamant continua, iar cifrele care apar in spatiul public par sa indreptateasca pe deplin cadrele didactice la revolta, tinand cont de faptul ca acestea sunt platite mai prost decat un muncitor necalificat.
Concret, un
profesor debutant are un salariu de aproximativ 2.500 de lei net, in cazul in care are absolvite studii superioare de lunga durata. Salariul de baza in acest caz este de 4.089 lei, dar dupa plata tuturor taxelor si contributiilor suma ce ii ramane dascalului in buzunar este de doar 2.397 de lei.
"Nu se poate ca in anul 2023 un profesor debutant ca castige 2.500. de lei, in conditiile in care un necalificat castiga de la 4.000 de lei in sus. Aceasta nu e o tara normala”, a apus liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
Si presedintele Klaus Iohannis crede ca dascalii au motive intemeiate de nemultumire: "Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv ca astazi au avut loc mai multe intalniri in care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie sa vedem un pic lucrurile cum se aseaza ele. Prima chestiune, solicitarile dascalilor pentru mariri salariale, dupa parerea mea, sunt indreptatite, in conditiile in care am avut si avem inca o inflatie destul de mare, este clar ca aici vorbim de o reasezare, dar, in realitate, avem nevoie de mult mai mult.
Am spus aceste lucruri de foarte multe ori, in timp ce lucram la proiectul «Romania Educata». Daca dorim sa avem in Romania un invatamant de foarte buna calitate, atunci trebuie sa avem toate conditiile, nu doar scoli moderne, sali de clasa bine dotate, cabinete dotate, trebuie sa avem grija si de cei care formeaza tanara generatie, adica trebuie sa avem grija de dascali, sa aiba conditiile pentru a-si face treaba asa cum trebuie, printre care una foarte importanta este, evident, salarizarea. Dascalii trebuie platiti la adevarata lor valoare. Aici le dau dreptate.
Aceasta chestiune, cel putin asa mi s-a parut in spatiul public, este artificial amestecata cu dezbaterile pe legile educatiei. In legile educatiei, chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie sa apara in grila nationala de salarizare, care trebuie sa fie actualizata.
Astept si eu si o sa insist pe aceasta chestiune, ca la Ministerul Muncii sa se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizarii si grilele care se fac pentru invatamant sa fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Daca aceste chestiuni se obtin prin greva, sigur, este o intrebare care se poate pune, insa sindicatele isi fac planul lor si nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educational din Romania".
Foto: pexels.com