Decizia Parlamentului de majorare a punctului de pensie cu 40% este primita cu ingrijorare de numeroase institutii de prestigiu care activeaza in tara noastra, Camera de Comert Americana in Romania sau Consiliul Investitorilor Straini (FIC) lansand deja mai multe avertismente in acest sens. Nici reactia Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania nu s-a lasat prea mult asteptata, aceasta recomandand prudenta si responsabilitate in aceasta perioada marcata de luptele electorale de pe scena politica romaneasca.
Consiliul Investitorilor Straini din Romania a transmis in cursul zilei de marti prin intermediul unui comunicat de presa un semnal de alarma cu privire la decizia din Parlament de majorare a punctului de pensie cu 40 de procente, sustinand ca tara noastra ar putea ajunge in situatia extrem de delicata de a nu se mai putea imprumuta in viitorul nu tocmai indepartat. Consiliul Investitorilor Straini reuneste cei mai importanti investitori cu capital strain din tara noastra. Mai exact, vorbim despre mai bine de 120 dintre cele mai mari companii din Romania, care au impreuna o cifra de afaceri care reprezinta o cincime din economie.
Ingrijorarile FIC au la baza calculele BNR care indica ca decizia luata de Parlament va genera in constructia bugetara cel mai mare deficit al Romaniei din ultimii ani, de 11% din Produsul Intern Brut. Un deficit atat de mare va face ca situatia tarii noastre pe plan european sa devina din ce in ce mai grea, sansele Romaniei de a putea atrage fonduri europene riscand sa fie afectate semnificativ. In plus, un deficit atat de mare ar putea determina agentiile de evaluare financiara sa scada rating-ul de tara al Romaniei. Acest lucru ar duce in cele din urma la majorarea costului datoriei publice, ceea ce ar avea un efect negativ asupra intregii economii romanesti.
In cele din urma, Consiliul Investitorilor Straini din Romania transmite ca cel mai responsabil gest pe care l-ar putea arata institutiile cu putere de legiferare din tara noastra intr-o perioada de criza sanitara, economica si sociala ar fi sa asigure o constructie bugetara care sa garanteze revenirea economica a tarii.
Prin intermediul unui comunicat de presa emis marti, Camera de Comert a Statelor Unite in Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la majorarea cu 40% a punctului de pensie decisa de Parlament. Specialistii AmCham atrag atentia ca in conditiile in care asemenea masuri sunt ireversibile, acestea trebuie sa fie sustenabile pe termen scurt, mediu si lung. Totodata, asemenea decizii ar trebui sa evite orice motivare electorala “care poate periclita credibilitatea Romaniei pe plan extern”.
In continuare, AmCham sustine ca in ciuda tuturor avertismentelor privind situatia macroeconomica delicata provocata de criza pandemiei de coronavirus, adoptarea unei asemenea decizii lipsite de sustenabilitate reprezinta un derapaj periculos care impovareaza pe termen lung populatia activa si care adanceste tensiunile sociale. Totodata, AmCham transmite ca decizia Parlamentului reprezinta un mesaj confuz pe care Romania il da comunitatii investitionale, riscand o retrogradare a rating-ului de tara.
Nici Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania nu se lasa mai prejos si reactioneaza pe acest subiect, transmitand ca generarea unor cheltuieri bugetare nesustenabile din motive pur electorale reprezinta un factor de risc major pentru tara noastra. De asemenea, AOAR avertizeaza ca toate eforturile tarii noastre de reducere a costului de finantare sunt compromise dupa luarea acestei decizii, Romania fiind expusa riscului de scadere a rating-ului de tara.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!