Romania, facuta de rusine in UE, din cauza tinerilor carora nu le place nici munca, dar nici scoala
tinerieducatieinvatamantlocuri de muncapiata muncii
A aparut un nou clasament al Eurostat in care ocupam primul loc la un capitol ce nu ne face deloc cinste, la nivel de imagine, pe plan extern. Este vorba despre proportia ingrijoratoare a tinerilor ce nu au nicio ocupatie.
Analiza in cauza arata ca Romania are cea mai mare proportie din Uniunea Europeana cand vine vorba de tineri ce nu sunt nici la serviciu, nici la scoala. Vorbim despre tineri ce nu sunt integrati deci in campul muncii, dar nici nu urmeaza anumite cursuri de formare profesionala. Nu e dificil sa ne imaginam ce viitor are tanara generatie in aceste conditii.
Cifrele oficiale arata ca, in 2022, 11,7% dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeana nu erau ocupati, in educatie sau formare(asa-numitii NEETs -neither in employment nor education or training).
Ei bine, daca in Tarile de Jos proportia acestora in societate e de doar 4,2%, la noi situatia e ingrijoratoare. Tara noastra e pe primul loc in UE, cu 19,8%!
Daca ne consoleaza in vreun fel, tot in 2022 o treime dintre statele membre erau sub tinta propusa pentru anul 2030 pe aceasta tema.
Prin comparatie cu alte state, merita notate proportiile pentru: Suedia (5,7%), Malta (7,2%), Luxemburg (7,4%), Danemarca (7,9%), Portugalia (8,4%), Slovenia (8,5%), Germania (8,6%) si Irlanda (8,7%).
Pe sexe, cea mai mare proportie de NEETs in randul tinerilor se inregistra in Italia (17,7%), iar in randul tinerelor se inregistra in Romania (25,4%).
Cifrele pe care ni le prezinta Eurostat pot reprezenta o oglinda pentru cum evolueaza la noi sisteme publice esentiale, cum ar fi invatamantul, care nu mai este de mult timp corelat cu piata muncii si ajunge sa scoata in societate tineri ce obtin diplome in domenii fara perspectiva de angajare.
De altfel, poate fi vorba si de lipsa de
educatie de acasa, de lipsa de orientare profesionala, de lipsa de perspectiva si de sansa, dar poate si de promovarea gresita a unui stil de viata din care munca si educatia nu fac parte, succesul fiind prezentat in societatea autohtona ca apanaj al celor ce "se descurca" altfel.
Sursa foto: freepik.com