Romania traverseaza o perioada critica la ora actuala in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, problemele din punct de vedere economic putand fi observate si din cresterea accelerata a preturilor din ultima perioada. Conform datelor puse la dispozitie de cei de la Eurostat, tara noastra s-a regasit si in luna septembrie in topul tarilor membre ale Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei. Mai exact, potrivit analizelor, tara noastra a raportat un nivel al inflatiei anuale in luna septembrie de nu mai putin de 2.1%, fiind a patra cea mai mare inflatie de la nivelul blocului comunitar european.
Analizele realizate de specialistii de la Eurostat ne arata ca cea mai mare rata anuala a inflatiei din luna septembrie in Uniunea Europeana a fost inregistrata in Polonia - 3.8%. Lucrurile nu au stat cu mult mai bine nici in Ungaria sau Cehia, rata anuala a inflatiei ajungand in prima luna a toamnei la un nivel de 3.4%, respectiv 3.3%. La polul opus al clasamentului regasim cateva state care au raportat rate anuale ale inflatiei negative: Grecia (-2.3%), Cipru (-1.9%) si Estonia (-1.3%).
In aceste conditii, rata anuala a inflatiei in Zona Euro a coborat in luna septembrie pana la -0.3%, dupa ce cu o luna in urma ajunsese la un nivel de -0.2%. In acelasi timp, daca vorbim despre intreaga Uniune Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna septembrie de la 0.4% la 0.3%. Inflatia de baza din Zona Euro, cea care ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunurile volatile, a scazut in luna septembrie conform datelor celor de la Eurostat pana la 0.4% de la un nivel de 0.6% inregistrat cu o luna in urma.
In raport cu luna anterioara, rata anuala a inflatiei a scazut in luna septembrie in nu mai putin de 13 state membre ale blocului comunitar european, inclusiv in Romania. In acelasi timp, nivelul inflatiei a ramas stabil in 7 state membre ale Uniunii Europene si a crescut in alte 7 tari.
Eurostat mai prezinta o analiza destul de ingrijoratoare pentru Romania in aceasta perioada, din care reiese ca peste 30% din populatie era supusa anul trecut riscului de saracie si excluziune sociala. Mai exact, vorbim despre un procent de 31.2% din populatie, doar Bulgaria depasindu-ne la acest capitol, cu un procent de 32.5%. Niveluri destul de ridicate ale acestui indicator au fost inregistrate si in alte cinci state membre ale Uniunii Europene: Grecia - 30%, Italia si Letonia - 27.3%, Lituania - 26.3% si Spania - 25.3%. Cele mai mici valori ale acestui indice au fost raportate de Finlanda (15.6%, Slovenia (14.4%) si Cehia (12.5%).
La nivelul intregului bloc comunitar european, nu mai putin de 21.1% din populatie era supusa in 2019 riscului de saracie si excluziune sociala. Mai exact, vorbim despre nu mai putin de 92.4 milioane de oameni. Desi este fara doar si poate o cifra foarte mare, trebuie sa remarcam ca valoarea acestui indicator a scazut in raport cu anul 2018, atunci cand indicele ajunsese la un nivel de 21.6%. Lucrurile vor arata insa mai rau peste un an, anul 2020 dovedindu-se a fi un an extrem de dificil din punct de vedere economic pentru multi, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus afectand o buna parte din populatie.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung