La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii
achizitii imobiliareinvestitii in imobiliarecredit ipotecar
Daca te-ai hotarat sa iti iei o locuinta prin credit ipotecar, trebuie sa intelegi ca intri intr-un angajament financiar pe termen lung. Nu e doar o semnatura pe un contract, ci o decizie care iti va influenta viata, bugetul, stilul de trai si chiar linistea personala pentru urmatorii 20-30 de ani. Poate suna grav, dar ca om care a vazut sute, poate mii de dosare, iti spun clar: graba, lipsa de informare si naivitatea costa scump.
Primul pas esential este sa-ti cunosti cu adevarat capacitatea de plata. Nu te lua doar dupa cat iti spune banca ca te incadrezi. Banca va calcula pe baza unui algoritm standardizat si in general iti va permite un grad de indatorare de aproximativ 40% din venitul net, dar tu trebuie sa faci o analiza personalizata, realista. Gandeste-te cat iti ramane dupa ce platesti rata, utilitatile, mancarea, educatia copilului sau micile bucurii lunare. Daca vei trai doar pentru rata, acel apartament va deveni o povara, nu o investitie. Nu pleca de la ideea „merge si asa”, pentru ca in economie si viata apar mereu surprize.
Urmatorul lucru la care trebuie sa fii atent este tipul de dobanda. Ai de ales intre dobanda fixa si variabila, iar fiecare are avantaje si riscuri. Dobanda fixa iti ofera stabilitate, dar in general este putin mai mare. Dobanda variabila poate parea mai avantajoasa initial, dar se poate majora serios in timp. Daca alegi variabila, intreaba-te daca ai rezista financiar unei cresteri bruste a ratei cu 500 sau 1000 de lei. Exista suficienti oameni care si-au calculat creditul „la leu” si, cand au crescut dobanzile, au intrat in imposibilitate de plata.
Al treilea pas – si aici se incurca multi – este sa intelegi toate comisioanele ascunse sau secundare. Nu te uita doar la dobanda, pentru ca uneori costurile reale sunt in alta parte: comision de analiza dosar, de administrare, asigurare impusa de banca, evaluare imobil, comisioane de rambursare anticipata. Toate acestea trebuie adunate si incluse in costul total.
In cele din urma, asigura-te ca vei putea face fata unei situatii neprevazute. Viata nu e liniara. Poate vei avea luni mai grele, o perioada de somaj, o schimbare profesionala. Un fond de rezerva de cateva salarii puse deoparte este diferenta dintre un credit gestionabil si o drama financiara. Unii ar spune ca e paranoia, dar, de fapt, e doar prudenta. Si prudenta salveaza case, familii si vieti.
Asadar, daca vrei sa faci pasul spre casa ta cu un credit ipotecar, nu trata lucrurile superficial. Informatia e putere, dar si protectie. Cu o analiza atenta, o strategie financiara bine gandita si o abordare realista, creditul ipotecar poate fi un pas inainte, nu o capcana. Daca ai nelamuriri, cauta un consilier financiar independent, nu te baza doar pe ce spune consilierul bancii. Tu esti cel care va semna, tu vei plati.
Sursa foto: freepik.com