FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
economia globalafmi
Fondul Monetar International (FMI) a emis o avertizare severa cu privire la evolutia economiei globale, reducand considerabil previziunile de crestere pentru 2025 si 2026. Tarifele vamale americane, la cel mai inalt nivel din ultimii 100 de ani, si escaladarea tensiunilor comerciale au generat o incertitudine economica globala ce afecteaza toate marile economii. Economistul-sef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a descris situatia drept „o resetare a sistemului economic global” si a subliniat ca nu s-a mai observat o asemenea perturbare de un secol.
Conform raportului FMI, prognoza de crestere economica globala pentru 2025 a fost revizuita in scadere cu 0,5 puncte procentuale, ajungand la 2,8%. Pentru 2026, se preconizeaza o crestere de doar 3%, fata de 3,3% estimata anterior. Statele Unite, China, Uniunea Europeana si alte economii avansate sunt afectate de aceasta incetinire.
Statele Unite vor inregistra o crestere economica de 1,8% in 2025, cu aproape un punct procentual sub nivelul din 2024, in timp ce pentru 2026, cresterea va cobori la 1,7%. China, a doua mare economie a lumii, este prognozata sa creasca cu doar 4% in 2025, cu 0,6 puncte procentuale mai putin decat estimarile anterioare.
Comertul global, in declin abrupt
Unul dintre cele mai afectate sectoare este comertul international, care va creste cu doar 1,7% in 2025 – o scadere de 1,5 puncte procentuale fata de prognozele din ianuarie. FMI avertizeaza ca fragmentarea economica se accelereaza, iar costurile pentru intreprinderi cresc, in timp ce eficienta scade. Investitorii si antreprenorii se confrunta cu incertitudine majora privind fluxurile comerciale, locatiile de productie si lanturile de aprovizionare.
Inflatia ramane persistenta, in ciuda masurilor de control
Inflatia globala este prognozata sa atinga 4,3% in 2025 si sa scada la 3,6% in 2026 – niveluri mai ridicate decat cele estimate in ianuarie. In Statele Unite, inflatia va fi de 3% in 2025, un punct procentual peste asteptarile anterioare. Aceasta crestere este atribuita impactului tarifelor si rezistentei sectorului serviciilor. FMI subliniaza necesitatea mentinerii independentei bancilor centrale pentru a controla eficient inflatia, intr-un context marcat de presiuni politice si incertitudine.
Europa si Asia resimt efectele destabilizarii
In zona euro, prognoza FMI indica o crestere economica slaba: 0,8% in 2025 si 1,2% in 2026. Germania va stagna in 2025, cu o prognoza de 0%, in timp ce Marea Britanie va inregistra o crestere de doar 1,1%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale.
Spania reprezinta o exceptie pozitiva, cu o prognoza de 2,5% pentru 2025, sustinuta de consum intern solid si o politica fiscala mai relaxata.
In Asia, Japonia este prognozata sa creasca cu 0,6% in 2025, cu 0,5 puncte procentuale sub estimarile anterioare. Pentru China, efectul tarifelor este deosebit de sever: o reducere a activitatii economice de 1,3 puncte procentuale, partial compensata de masuri fiscale.
Romania nu scapa de efectele negative
Pentru Romania, FMI estimeaza o crestere economica de doar 1,6% in 2025, fata de nivelul de peste 2% prognozat anterior. Inflatia este revizuita in sus, la 4,6%, reflectand presiunile din piata globala si efectele indirecte ale tarifelor comerciale. Situatia subliniaza vulnerabilitatea economiilor emergente in fata dezechilibrelor internationale.
FMI avertizeaza ca perspectivele pe termen mediu raman slabe. Cresterea globala este blocata la 3,2% in urmatorii cinci ani, sub media de 3,7% inregistrata intre 2000 si 2019. Fara reforme structurale majore si fara restabilirea predictibilitatii in relatiile comerciale internationale, economia mondiala risca sa intre intr-o perioada prelungita de stagnare.
Sursa foto: freepik.com