Romanii, foc si para pe furnizori: conationalii nostri cred ca ei sunt de vina pentru scumpiri
responsabili scumpire energiescumpire gazehaos facturi energie
Dupa un an de asa-zisa liberalizare a pietei energiei, rezultatele principale sunt un haos generalizat in emiterea facturilor si cresterea preturilor la energie electrica si gaze. Pe de alta parte, atat de mare a fost... succesul liberalizarii, incat statul a trebuit sa intervina pentru a compensa sau chiar plafona preturile.
Asadar, intre liberalizare si
interventia statului pe piata... liberalizata este o uriasa contradictie in termeni.
Dar ce cred oamenii, romanii de rand care au ajuns sa plateasca facturi de cateva ori mai mari fata de anii trecuti.
Raspunsul a incercat sa-l gaseasca Reveal Marketing Research, care a derulat un studiu la nivel national pentru a identifica perceptia romanilor fata de liberalizarea pietei de energie electrica.
Conform cercetarii, 59% dintre romani considera ca furnizorii de energie sunt responsabili in cea mai mare masura de cresterea valorii facturilor.
Stiau romanii de liberalizare?
Cei mai multi dintre respondenti (88%) stiau ca piata de energie electrica s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021, doar 8% dintre romanii chestionati au spus ca nu stiau de schimbare iar 4% au refuzat sa raspunda.
Intrebati pe ce tip de piata sunt clienti, 49% dintre romani au spus ca se afla pe piata concurentiala, iar 34% ca sunt pe piata reglementata. 17% nu stiu unde sunt clienti.
In comparatie cu rezultatele sondajului de anul trecut, se observa o crestere semnificativa a celor care sunt clienti pe piata concurentiala (+23%) si o scadere in proportia celor care sunt clienti pe piata reglementata (-9%).
De asemenea, dintre romanii care se declara afectati de cresterea valorii facturilor la energie electrica si gaze, 91% spun ca o vor plati.
Cine este responsabil de cresterea preturilor?
Chestionati cu privire la principalul responsabil de cresterea preturilor, peste 50% dintre romani au mentionat furnizorii de energie (59%) si guvernul (52%) ca fiind principalele doua institutii responsabile.
Totodata, 41% au mentionat statul, iar 36% Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
In ce masura considera romanii ca furnizorul lor de energie electrica/gaze a respectat reglementarile legale?
La aceasta intrebare, 22% dintre respondenti considera ca furnizorii de energie electrica au respectat reglementarile legale, si doar 18% dintre furnizorii de gaze.
Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare considera intr-o masura mai mica semnificativ faptul ca furnizorii de energie electrica (14%) si cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementarile legale.
Intr-o masura semnificativ mai mare, pentru respondentii cu varste intre 35 si 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrica si 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online in perioada 21-25 ianuarie 2022, pe un esantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta 18+, din mediul urban si rural. Marimea esantionului a fost de 1.007 respondenti, iar eroarea maxima de esantionare este +/-3,1% la un nivel de incredere de 95%.
Citeste si:
Schimbarea furnizorului de energie si gaz, in DOAR 24 de ore: ce trebuie sa stii