Incepand cu anul 2024, mentinerea dreptului la beneficiile sociale va fi conditionata de obtinerea unei calificari, de angajare si, daca e cazul, de continuarea educatiei. Este vorba despre o noua abordare a asistentei sociale, abordare reglementata prin Legea nr. 196 din 2016, modificata si completata prin OUG nr. 114/2022.
Familiile si persoanele singure aflate intr-o situatie dificila pot beneficia in anumite conditii de un venit minim de incluziune. In functie de componenta familiei si de nivelul venitului net ajustat al acesteia, venitul minim de incluziune poate fi constituit fie din ajutor de incluziune si ajutor pentru familia cu copii, fie doar din ajutor de incluziune (ajutor social), fie doar din ajutor pentru familia cu copii.
Potrivit economica.net, determinarea nivelului veniturilor nete lunare ajustate ale beneficiarilor se face in functie de un indicator numit “coeficient de echivalenta”. Coeficientii de echivalenta sunt stabiliti in functie de dimensiunea unei familii: 1 - persoana singura sau un membru de familie, respectiv 0.5 - persoana in plus, adult sau copil. Dimensiunea familiei se stabileste apoi prin insumarea acestor coeficienti de echivalenta.
Concret, daca vorbim despre o familie alcatuita din trei persoane, doi adulti si un copil, avem urmatoarea situatie: o persoana primeste coeficientul 1, iar celelalte doua vor primi coeficientul 0.5.
Dupa stabilirea coeficientului de echivalenta ajungem la determinarea venitului net lunar ajustat al acelei familii. Acesta se calculeaza impartind venitul net total al familiei realizat in luna anterioara solicitarii venitului minim de incluziune la valoarea totala a coeficientilor de echivalenta. Venitul net ajustat al familiei se stabileste pe membru de familie.
Important de mentionat, nu sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune persoanele singure sau familiile care se regasesc intr-una dintre aceste doua situatii:
a) in luna precedenta depunerii cererii au obtinut un venit net pe membru de familie mai mare de 700 de lei;
b) cel putin unul dintre membrii familiei are in proprietate, inchiriere, comodat ori alta forma de detinere unul sau mai multe bunuri cuprinse in urmatoarea lista:
- bunuri imobile (cladiri, alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenuri situate in intravilan cu suprafata de peste 1.200 de metri patrati in zona urbana si 2.500 metri patrati in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente),
- bunuri mobile (mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice, autovehicul cu drept de circulatie pe drumurile publice cu vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitati, respectiv salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni),
- depozite bancare (cel putin unul dintre membrii familiei detine, in calitate de titular, unul sau mai multe depozite bancare, a caror valoare totala este mai mare de trei ori decat valoarea castigului salarial mediu brut).
Potrivit economica.net, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 de lei pe luna pe membru de familie, cu exceptia persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 400 lei pe luna. Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei sau persoanei singur reprezinta diferenta dintre cuantumul maxim al ajutorului de incluziune antementionat si cuantumul venitului net ajustat.
Persoanele apte de munca din familia solicitanta de venit minim de incluziune care nu realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau alta forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole, se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit al familiei daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) ori sunt inregistrate la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca ca persoane in cautarea unui loc de munca si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii;
b) ori se afla pe lista comunicata, din oficiu, de catre serviciul public de asistenta sociala agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca pentru a fi inregistrate ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca.
Conform legislatiei in vigoare, persoanele apte de munca beneficiare de ajutor de incluziune care se angajeaza cu contract individual de munca sau in baza unui raport de serviciu pentru o perioada de cel putin 24 de luni consecutive beneficiaza de prelungirea acordarii ajutorului de incluziune pentru o perioada de sase luni, in cuantumul primit anterior angajarii.
In aceste conditii, sursa citata transmite ca statul nu va conditiona acordarea venitului minim de incluziune de obtinerea unei calificari sau a unui loc de munca, insa va conditiona mentinerea venitului minim de incluziune de formarea, reconversia profesionala sau de angajarea beneficiarului.
Ultimele NOUTATI
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si