Numarul celor care isi doresc sa lucreze chiar si dupa ce au indeplinit conditiile de pensionare a crescut constant in ultimii ani, iar specialistii se asteapta ca aceasta tendinta sa fie tot mai vizibila si in perioada urmatoare. Cei care vor sa faca insa asta trebuie sa fie atenti la legislatie, o prevedere a noii legi 360/2023 putand sa il lase pe unii dintre ei fara pensii in acest an. Important de precizat, lucrurile stau diferit la femei si barbati.
In primul rand, atunci cand vorbim despre acest subiect, trebuie sa facem referire la o decizie a Curtii Constitutionale din 2018. Potrivit acelei decizii, in masura in care o salariata opteaza pentru continuare raportului de munca, pana la implinirea varstei de pensionare prevazuta de lege pentru barbati, exercitiul dreptului la munca nu este conditionat de incheierea unui nou contract si de vointa angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.
Practic, lucrurile nu se schimba deloc atunci cand vorbim despre femeile care vor sa munceasca si dupa ce au indeplinit conditiile de pensionare. Conform acelei decizii din 2018, salariatele care isi continua raporturile de munca in baza aceluiasi contract de munca, isi pierd pensia pe limita de varsta atat timp cat isi continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca.
In mod normal, atunci cand conditiile cumulative de pensionare sunt indeplinite, contractul individual de munca inceteaza de drept. Pentru a nu se intampla acest lucru, salariata trebuie sa opteze in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de indeplinirea acestui termen, pentru continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca, caz in care nu va mai primi pensie.
Sigur, dupa inscrierea la pensie pe limita de varsta si incheierea contractului individual de munca, salariata poate incheia un alt contract de munca, situatie care ii va permite cumularea pensiei cu salariul.
In cazul barbatilor, continuarea activitatii se face doar cu acordul angajatorului. In cazul in care un barbat continua activitatea dupa indeplinirea conditiilor pentru pensie in baza aceluiasi contract de munca, atunci el isi va pierde pensia. Astfel, cei interesati sa mai lucreze trebuie sa permita contractului sa inceteze de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare, iar mai apoi sa incheie un alt contract dupa data inscrierii la pensie.
Citeste si: In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect