Romanii o duc din ce in ce mai prost din punct de vedere financiar, ultimele sondaje aratandu-ne ca aproape 6 persoane din 10 recunosc ca situatia financiara li s-a inrautatit fata de anul trecut. Sunt rezultatele Barometrului Financiar trimestrial realizat de CEC Bank in parteneriat cu FinZoom.ro.
In comparatie cu rezultatele obtinute in precedentele trimestre, ponderea celor afectati din punct de vedere financiar de toate scumpirile din ultima perioada a crescut cu 10%. In primele doua trimestre ale anului, in medie, 50% dintre oameni recunosteau ca au o situatie materiala mai proasta.
Oamenii nu prea mai au nici macar optimism, perspectivele de viitor dovedindu-se a fi si mai sumbre decat in prima jumatate a anului. Mai exact, 55% dintre cei chestionati se asteapta ca situatia financiara sa li se inrautateasca in viitor, fata de media de 40% din prima parte a anului.
Intrebati despre cauza principala care a dus la aceasta inrautatire a situatiei lor financiare, cei mai multi oameni au facut referire la preturile la utilitati. Mai exact, 36.7% dintre cei chestionati au declarat ca aceasta crestere accelerata a preturilor la gaze si electricitate sta la baza inrautatirii situatiei lor financiare. De asemenea, 33.2% dintre respondenti au adus in discutie cresterea preturilor la produsele alimentare, in timp ce 20.6% dintre ei au indicat cresterea preturilor la carburanti.
Potrivit studiului, unu din patru romani se declara ingrijorat in ceea ce priveste evolutia preturilor la utilitati din perioada urmatoare. In acelasi timp, doar 18.7% dintre cei chestionati si-au declarat ingrijorarea referitoare la cresterea preturilor de consum din iarna ce bate la usa. Conflictul demarat de Rusia in Ucraina si pandemia de coronavirus au coborat in topul ingrijorarilor, doar 8.8%, respectiv 6% dintre cei ce au participat la sondaj indicand aceste subiecte ca fiind ingrijoratoare in perioada urmatoare.
Scumpirea utilitatilor este o problema cat se poate de serioasa pentru cei mai multi dintre romani, aceste cheltuieli avand o pondere ridicata in bugetul lunar al familiilor din Romania. In medie, cheltuielile legate de locuinta au o pondere de 35% in bugetul lunar al unei familii obisnuite. Mai rau decat atat insa, pentru 40% dintre cei chestionati, cheltuielile cu locuinta reprezinta mai mult de 40% din bugetul lunar, in timp ce ponderea creste la peste 60% pentru 13.7% dintre familii.
Citeste si: Facturile romanilor, decise de UE: Comisia Europeana, in pragul unei decizii care ne transeaza soarta la iarna
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si