Situatia economica din tara se inrautateste de la o zi la alta, iar previziunile pentru perioada urmatoare nu se dovedesc a fi mai optimiste in contextul unui deficit bugetar fara precedent cu care se confrunta Romania. Mai mult, vestile proaste pentru romani au inceput deja sa apara, Ministerul Finantelor anuntand ca pregateste marirea unor taxe.
In primul rand, de la 1 septembrie s-ar putea mari accizele la tutun si alcool, romanii cu vicii urmand sa fie taxati in plus. Apoi, bauturile non-alcoolice care contin zahar ar putea sa coste mai mult, in functie de cantitatea de zahar pe care o contin. De asemenea, TVA-ul din industria HORECA ar putea sa creasca de la 9% la 19%, ceea ce ar face ca iesirile in oras sau vacantele pe plan intern sa fie mai scumpe.
Lucrurile nu se opresc insa aici, autoritatile luand acum in calcul si introducerea unui impozit mai mare pentru dividende incepand cu anul 2024. Apoi, angajatii din agricultura si constructii ar urma sa fie obligati tot din 2024 sa isi plateasca contributia la sanatate, ceea ce inseamna ca veniturile lor nete vor fi mai mici. Deocamdata toate aceste idei se afla in dezbatere in cadrul coalitiei de guvernare, o decizie urmand sa fie luata cel mai probabil pana la 1 septembrie.
Desi a mai scazut, rata anuala a inflatiei a ramas in continuare la o valoare destul de ridicata, romanii resimtind asta cel mai tare. Potrivit datelor BNR, rata anuala a inflatiei si-a accelerea scaderea in primele doua luni ale trimestrului al doilea, coborand de la 14.53% in luna martie pana la 10.64% in luna mai. De asemenea, rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a scazut de la 12.1% in luna martie pana la 9.6% in luna mai. Potrivit estimarilor specialistilor, inflatia ar urma insa sa scada si mai mult pana la finalul acestui an.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si