Scumpirile devin o problema tot mai mare pentru tarile care folosesc euro: inflatia are doua cifre si nu e dispusa sa faca pasi inapoi
scumpiriinflatiezona europreturiinflatia in zona euro
Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene (Eurostat) a publicat vineri date preliminare privind evolutia inflatiei din statele europene care folosesc moneda euro.
Conform Eurostat,
inflatia in luna septembrie in zona euro a ajuns la 10,0%, fata de 9,1% in august! Cele 19 tari din zona euro se confrunta, astfel, cu cele mai agresive cresteri de pret de cand a fost lansat euro, adica de mai bine de doua decenii.
Conform expertilor, inflatia din zona euro este puternic accelerata de preturile la energie, care au inregistrat o rata anuala de crestere de 40,8% in septembrie. De asemenea, preturile alimentelor au crescut la randul lor cu 11,8% in septembrie, de la 10,6% in august.
Dintre cele 19 tari ce utilizeaza euro, 10 au inregistrat o inflatie de doua cifre, de peste 10%, deci.
Inflatia in Romania e mult mai mare decat in zona euro
In Romania, rata anuala a inflatiei a ajuns, in august, la 15,3%, fata de 14,96% in iulie, conform celor mai recente date disponibile de la Institutul National de Statistica (INS).
Referitor la proiectiile inflationiste, Banca Nationala a Romaniei anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an si de 13,9% pentru finalul anului.
BNR previzioneaza ca inflatia in 2023 va arata astfel: in primul trimestru aceasta va fi de 11,6%, pentru cel de-al doilea trimestru se anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 13,8%, iar pentru cel de-al treilea trimestru al anului viitor, rata anuala a inflatiei va fi de 8,9%. In cele din urma, 2023 se va incheia cu o inflatie de 7,5%. Acestea sunt cele mai recente previziuni conturate de banca noastra centrala, ele pot suferii corectii, in functie de evolutiile economice interne si internationale.
Alte
previziuni vin din partea CFA Romania, care anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa aiba doua cifre procentuale pe un orizont de 12 luni, din nefericire pentru bugetele noastre. Concret, se estimeaza ca peste un an inflatia va fi de 10%. Referitor la cursul valutar, CFA Romania spune ca, peste un an, vom plati nu mai putin de 5,0465 lei pentru un euro!
“Pe fondul datelor macroeconomice pozitive inregistrate in luna august, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o crestere semnificativa. Insa atat indicatorul de incredere cat si componenta sa de anticipatii raman la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipatii de decelerare a economiei in urmatoarea perioada. Anticipatiile inflationiste au inregistrat prima scadere din ultimii doi ani, participantii estimand insa ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin in urmatoarele 12 luni", a declarat Adrian Codarlaau, vicepresedinte CFA Romania.
Foto: pixabay.com