Se anunta falimente in serie pe lanturile economice daca vor creste taxele si impozitele pe fondul majorarii inflatiei
falimente
O analiza Sierra Quadrant avertizeaza cu privire la pericolele ce se pot abate asupra mediului privat, in actualul context economic, mai ales daca inflatia va continua sa urce.
Romania se afla intr-un moment economic fragil, iar analistii avertizeaza ca mai multi factori cumulativi pot genera un efect de domino cu consecinte grave pentru intreaga economie. Deprecierea accelerata a leului in raport cu principalele valute, coroborata cu majorarea dobanzilor bancare si limitarea accesului la finantare pentru companii, pun deja presiune puternica pe mediul de afaceri.
In acelasi timp, un nou val inflationist, alimentat de liberalizarea completa a pietelor de energie electrica si gaze naturale, loveste simultan consumatorii si firmele. Acest context este agravat de incertitudinea fiscala – mai exact, de temerile privind o posibila crestere a taxelor, menita sa acopere deficitul bugetar in crestere.
Toate aceste evolutii combinate ar putea impinge numeroase firme, in special din sectoarele vulnerabile, in incapacitate de plata. Specialistii avertizeaza asupra unui risc real de falimente in lant, care pot afecta intregi ramuri economice si pot genera pierderi masive de locuri de munca. Situatia cere masuri urgente din partea autoritatilor pentru stabilizare financiara si sprijin pentru companiile expuse acestui val de presiuni simultane.
Expertii avertizeaza ca exista mii de firme inca vulnerabile in Romania
"IMM-urile, mai ales microintreprinderile, sunt cele mai afectate, in momentul de fata. Sunt peste 100.000 de firme din domeniile dinamice ale economiei, de la comert la constructii, care reusesc cu greu sa se descurce de la o luna la alta. O eventuala crestere a taxelor venita pe fondul inflatiei risca sa duca multe dintre aceste business-uri in insolventa sau faliment (...) Daca TVA colectata este mai putina decat anul trecut inseamna ca economia si-a redus motoarele la limita de avarie. Este un semnal ca, in perioada urmatoare, trebuie gasite solutii pentru stimularea economiei, pentru cresterea consumului. Incasarile nete din TVA au fost de 28,6 miliarde lei, in scadere cu 2,7% fata de cele din primul trimestru din 2024", se arata in analiza citata.
"Dupa pandemie, multe firme si-au reorganizat afacerile, si-au restructurat operatiunile si au devenit mai reziliente in fata efectelor inflatiei, a scaderii vanzarilor si costurilor mai mari generate de inflatie. Restructurarea a fost cuvantul de ordine in 2023-2024, mai ales in zona marilor companii.
Din pacate, in sectorul IMM-urilor exista inca sute de mii de firme vulnerabile, cu capitaluri reduse, dependende de dinamica vanzarilor si de evolutia blocajului financiar. Acolo e nevoie, ca de aer, de masuri preventive de restructurare a cheltuielilor, de restrangere a expunerii financiare, de asigurare a unor buffere financiare menite sa ofere o plasa de salvare", mai transmit expertii.
Sursa foto: freepik.com