Romanii trebuie sa se pregateasca pentru noi cresteri de preturi la anumite produse alimentare esentiale. Unul dintre cele mai afectate produse din categoria celor care se vor scumpi este untul. In ultimele luni, pretul acestui produs a crescut semnificativ, atingand niveluri record in Europa. Aceasta scumpire nu doar ca va afecta gospodariile obisnuite, dar va pune si o presiune suplimentara asupra micilor producatori, brutari si cofetari, in special in perioada sarbatorilor de iarna, cand cererea de produse pe baza de unt creste considerabil.
Cererea puternica de unt, combinata cu stocurile reduse, a dus la o crestere vertiginoasa a preturilor. Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, untul european se tranzactioneaza la un pret mai mare cu 83% fata de anul precedent. Acest fenomen afecteaza intreaga industrie alimentara, de la mari companii la mici producatori locali, care resimt impactul scumpirilor, mai ales in pragul sarbatorilor.
Paul Boivin, directorul Federatiei Franceze a Brutarilor si Cofetarilor (FEB), a declarat ca, desi marile companii si-au asigurat in mare parte aprovizionarea inainte de inceperea productiei de prajituri si inghetata de Craciun, micii producatori vor fi loviti cel mai dur. Costurile suplimentare vor duce inevitabil la cresteri de preturi pentru produsele finite, ceea ce va face ca briosele, torturile sau alte preparate sa fie mult mai scumpe pentru consumatori.
Una dintre principalele cauze ale acestei scumpiri este scaderea productiei de lapte in multe regiuni ale lumii. Europa, Statele Unite si Noua Zeelanda – cei mai mari exportatori de lapte si unt – au inregistrat scaderi ale productiei din cauza preturilor scazute si a costurilor ridicate ale furajelor, care i-au descurajat pe fermieri. In Romania, aceasta situatie se resimte in mod direct, iar consumatorii sunt cei care vor suporta, in cele din urma, majorarile de pret.
Productia globala de lapte a inceput sa-si revina usor in 2024, dar aceasta ramane insuficienta pentru a satisface cererea in crestere. Drept urmare, producatorii de lactate prefera sa aloce laptele catre produse mai competitive, cum ar fi branza, in detrimentul untului, explica analistul Rabobank, Michael Harvey. Aceasta redistribuire a resurselor contribuie la criza de unt de pe piata si, implicit, la cresterea preturilor.
Pe langa unt, alte produse alimentare de baza vor deveni si ele mai scumpe. Brutarii si cofetarii din Romania se confrunta deja cu preturi ridicate la zahar si ciocolata, doua ingrediente importante in productia de deserturi. La nivel global, costurile acestor produse au crescut din cauza instabilitatii economice si a problemelor legate de lanturile de aprovizionare.
Cererea puternica pentru produse de panificatie si cofetarie in preajma Craciunului va duce, foarte probabil, la o crestere suplimentara a preturilor. Din pacate, micii producatori, care nu au acces la aceleasi resurse ca marile companii, vor fi cei mai afectati.
In aceste conditii, romanii trebuie sa se pregateasca pentru cheltuieli mai mari la cumparaturi, in special cand vine vorba de produse precum untul, zaharul sau ciocolata. Sarbatorile de Craciun, o perioada in care consumul de astfel de produse atinge un varf, vor aduce cu sine preturi mai mari in magazine. Consumatorii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru preparatele traditionale si deserturile preferate.
Citeste si: De ce nu ai niciodata bani? Greselile financiare pe care le fac toti oamenii obisnuiti!
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si