Seful ASF incurajeaza romanii sa investeasca la Bursa: e patriotism economic
investitii la bursabvbbursa de valori bucuresti
Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Nicu Marcu, incurajeaza romanii sa investeasca la Bursa, din mai multe considerente. Printre altele, spune oficialul, este nevoie de o doza de 'patriotism economic' in ceea ce priveste sustinerea Bursei si in orientarea investitiilor catre active solide din economia nationala. "Dezvoltarea economiei nationale nu poate avea loc fara o consolidare serioasa si durabila a pietei de capital autohtone", a mai punctat seful ASF.
Totodata, bineinteles, vorbim si despre posibilitatea ca oamenii sa atinga independenta financiara mult visata. Cu totii tindem sa atingem acel nivel de bunastare materiala care sa ne permita, in sfarsit, sa ne bucuram de viata, de pasiunile noastre, sa facem ceea ce ne place si sa petrecem mai mult timp cu familia, castigand pasiv, nefiind nevoiti sa mergem zi de zi la munca pentru a primi un salariu. Ei bine, investitiile la bursa ne pot duce acolo!
"BVB reprezinta principala institutie a pietei de capital autohtone"
"Dat fiind imperativul actual al protejarii stabilitatii financiare nationale, am ales sa vorbesc astazi despre relatiile dintre BVB si ASF din aceasta perspectiva. Daca Autoritatea este un pivot normativ esential al sistemului financiar romanesc, BVB reprezinta principala institutie a pietei de capital autohtone.
Daca Autoritatea se situeaza sub semnul prudentei institutionale, BVB este locul unde managementul riscului e mobilizat in profitul prosperitatii. In acord cu celebrul dicton al filosofului Seneca, potrivit caruia "norocul este ceea ce se intampla cand pregatirea intalneste prilejul", consider ca intre ASF si BVB exista o sinergie naturala pe care avem obligatia de a o intretine si dezvolta.
Astfel, dinamica tranzactiilor de la BVB reprezinta nu doar o expresie a sanatatii economice nationale ci si un indicator elocvent pentru eforturile de supraveghere experimentate cu succes de ASF in ultimii ani. Nu este, deci, surprinzator faptul ca, intr-un moment atat de critic pentru pietele si serviciile de investitii financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiara tinde sa imprime BVB prioritatile sale de actiune. Astfel, ASF se concentreaza pe indatoririle de a supraveghea evolutia pietelor, de a monitoriza, intelege si evalua riscurile nu numai la adresa investitorilor, dar si a pietelor si stabilitatii financiare", a declarat presedintele ASF.
In continuare, puncteaza oficialul ASF, este nevoie de o doza de 'patriotism economic' in ceea ce priveste sustinerea Bursei si in orientarea investitiilor catre active solide din economia nationala.
"Nu este nicidecum vorba de o atitudine nationalista reactionara la adresa provocarilor economiei globale. Si nici despre o retorica populista.
Redefinit in contextul analizelor dedicate crizei economice din 2008, de catre economisti cunoscuti, termenul de patriotism economic se prezinta perfect compatibil cu libertatea pietei. Menit sa rezolve tensiunea dintre interdependenta economica internationala si teritorialitatea politica, o astfel de forma de patriotism economic ar putea permite protejarea spatiului economic romanesc, in fata actiunii destructurante a marilor actori economici mondiali, purtatori de interese politice incompatibile cu libertatea democratica si statul de drept", a mai adaugat oficialul ASF.
Foto: freepik.com