Cand vine vorba despre viitorul economic global, parerile sunt impartite. Unii analisti se dovedesc a fi optimisti, sustinand ca lucrurile vor merge in directia cea buna in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Cei mai multi specialisti sustin insa ca viitorul nu este prea roz. Si, vrem sau nu sa recunoastem, ultimele evenimente la nivel global par sa le dea dreptate celor care se gandesc cu scepticism la ceea ce va urma din punct de vedere economic la nivel global.
Ultimul care s-a inscris pe aceasta lista este Borge Brenda, presedintele Forumului Economic Mondial. El a spus recent ca lumea se va confrunta cu un deceniu de crestere economica scazuta in cazul in care nu vor fi aplicate masurile economice adecvate. Brenda face referire in mod special la rapoartele datoriilor globale, care au ajuns la niveluri nemaivazute inca din anii 1820. Astfel, presedintele FEM considera acum ca exista un pericol real pentru economiile globale de a se confrunta in viitorul apropiat cu ceea ce numim “stagflatie”.
”Cresterea globala in acest an este de aproximativ 3,2 %. Nu este rau, dar nu este ceea ce eram obisnuiti – tendinta de crestere a fost de 4% timp de decenii”, a spus el la CNBC. ”Nu putem intra intr-un razboi comercial, trebuie inca sa facem comert unii cu altii. Comertul se va schimba si lanturile valorice globale — vor exista mai multe apropiate si mai mult sprijin intre prieteni — dar nu ar trebui sa pierdem copilul cu apa de la baie... Atunci trebuie sa ne ocupam de situatia datoriei globale. Nu am vazut acest tip de datorie de la razboaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global in datorii”, a mai adaugat el.
Borge Brenda, presedintele Forumului Economic Mondial, recomanda astfel guvernelor lumii sa faca o analiza asupra modalitatilor prin care pot fi reduse aceste datorii, avertizand in acelasi timp ca exista pericolul real de a ne confrunta cu o recesiune in viitorul nu prea indepartat.
Recent, Fondul Monetar International a publicat un recent prin care remarca ca datoria publica globala a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind cu 9% mai mare in comparatie cu nivelurile raportate inaintea pandemiei de coronavirus. Astfel, specialistii FMI au avertizat ca datoria publica globala ar putea ajunge la 100% din PIB pana la sfarsitul acestui deceniu.
Citeste si: Topul celor mai valoroase companii din UE. Cine ne face mandri in Romania, pe harta afacerilor la nivel inalt
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Partenerii nostri
Costul orar al fortei de munca a inregistrat o crestere de 17,12%, in trimestrul III
Ziua de duminica este considerata sarbatoare legala? Explicatiile specialistilor
Aderarea la un fond de PENSII administrat privat - in ce situatii este posibila?
Avantaje in natura acordate salariatior: Monografie contabila pentru plata chiriei si a utilitatilor
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta