Somaj tehnic decontat de stat, varianta 2022: ce trebuie sa stii, pana la aceasta ora
prelungire somaj tehnicdecontare somah tehnicsomaj tehnic 2022
Una dintre masurile importante luate de Guvern in anii de pandemie a fost sa suporte costurile somajului tehnic. Insa, masura a expirat in ultima zi a anului trecut si, deocamdata, nu a fost emis un act normativ care sa o prelungeasca.
In 2021, au fost trimise Consiliului Economic si Social (CES) doua proiecte legate de
somajul tehnic, dar unul a fost retras de Ministerul Muncii, iar celalalt nu avea aviz de la Ministerul Finantelor si nici de la cel al Justitiei.
In aceasta situatie, a aparut un proiect de Ordonanta de Urgenta de prelungire a somajului tehnic si de compensare a facturilor la energie.
Conform proiectului, dupa adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial a OUG si pana pe 31 martie 2022, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de pandemia de coronavirus, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Indemnizatia nu poate depasi 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2022.
Cele 75 de procente din castigul salarial mediu brut reprezinta 4.571 lei.
Indemnizatia se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata, dar nu mai tarziu de 31 martie 2022.
De indemnizatie beneficiaza salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene si de cea a municipiului Bucuresti, cu exceptia celor aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.
Indemnizatie pana pe 31 martie 2022
Proiectul mai prevede ca se va prelungi pana pe 31 martie 2022 indemnizatia oferita profesionistilor si persoanelor fizice care obtin venituri din drepturi de autor. Este vorba despre 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2022.
De o indemnizatie vor beneficia si sportivii, antrenorii, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori (din Legea 69/2000), daca a fost suspendat contractul din initiativa structurii sportive.
Este vorba tot despre 75% din drepturile banestii aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.
Suplimentar, structura sportiva si persoanele mentionate au posibilitatea de a stabili de comun acord plata de alte indemnizatii compensatorii acordate de structura sportiva care sa compenseze diminuarea contraprestatiei financiare.
Indemnizatiile se acorda in situatia in care, pentru domeniile de activitate, se stabileste interzicerea activitatii in baza hotararilor Guvernului pentru prelungirea starii de alerta sau suspendarea activitatii in baza deciziei de sanatate publica ori a Consiliului judetean pentru situatii de urgenta.
Citeste si:
Spune-mi ce job ai, ca sa-ti spun daca vei fi dat afara, in curand