In ciuda miilor de locuri de munca disponibile pe platformele de recrutare si nu numai, multi tineri prefera sa nu se angajeze. Unii au pretentii financiare exagerate, altii pur si simplu nu isi doresc sa munceasca. Ministerul Muncii si Solidaritatii a decis sa faca ceva in aceasta privinta, iar o prima solutie urmeaza sa fie pusa in aplicare in perioada imediat urmatoare.
Care este planul Ministerului Muncii? Ei bine, prin intermediul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, ministerul vrea sa acorde stimulente financiare tinerilor care decid sa se angajeze. Mai exact, este vorba despre o prima de activare de 1.000 de lei pentru angajarea pe o perioada de cel putin trei luni. Un astfel de stimulent ar urma sa fie oferit tinerilor someri neindemnizati care isi gasesc un loc de munca.
"Integrarea tinerilor pe piata muncii este un obiectiv major. De aceea avem masuri concrete de sprijin in acest sens. Ne dorim ca tinerii sa se formeze, sa munceasca si sa aduca plus-valoare pentru ei si pentru societate aici, acasa. In egala masura ne dorim sa revina in tara cat mai multi dintre tinerii romani plecati la munca peste hotare. Asiguram si servicii de consiliere profesionala si de profilare, de formare profesionala, dar si de evaluare si recunoastere a competentelor profesionale obtinute", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii si Solidaritatii Sociale.
Prima de activare nu este singurul stimulent pe care Ministerul Muncii il acorda tinerilor care vor sa se angajeze. Tinerii mai pot beneficia si de o prima de insertie in valoare de 1.794 de lei daca isi gasesc un loc de munca in termen de 60 de zile de la absolvire. Potrivit legislatiei, jumatate din aceasta suma se acorda chiar la angajare, iar cealalta jumatate dupa 12 luni.
In plus, legislatia mai prevede si niste prime de mobilitate, care sunt impartite in mai multe categorii: de incadrare - cel mult 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se incadreaza in munca la o distanta mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare - 12.500 lei pentru tinerii care isi schimba domiciliul pentru ca si-au gasit un loc de munca la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare - 900 lei/luna, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care isi schimba domiciliul pentru ca si-au gasit un loc de munca la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu.
Citeste si: In doar 7 ani, salariile bugetarilor s-au dublat: toata lumea vrea sa se angajeze la stat
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si