La inceputul acestei saptamani a intrat in vigoare „taxa pe lux”, o noua masura fiscala care vizeaza proprietarii de masini si locuinte scumpe in Romania. Autoritatile au pus la punct mecanismul de colaborare cu ANAF pentru a avea acces la datele relevante privind aceste bunuri, iar masura a fost initial amanata din aprilie 2024 pentru a se implementa solutiile tehnice necesare.
„Se notifica de catre autoritatile locale contribuabilii care au proprietati cu o valoare impozabila mai mare de 2,5 milioane lei. Autoritatile locale comunica ANAF-ului care este situatia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale caror proprietati sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei si pe 30 septembrie ar trebui sa avem primele incasari din impozitul pe marile averi. Cam aceste activitati le vom desfasura in perioada urmatoare", explica ministrul Finantelor Marcel Bolos in primavara acestui an.
Taxa pe lux se aplica masinilor care au o valoare de achizitie mai mare de 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro) si locuintelor a caror valoare depaseste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro). Proprietarii ar fi fost obligati sa depuna formularul 2016 la ANAF pana la finalul lunii septembrie pentru locuinte, respectiv pana la finalul anului pentru masini. Pe acest formular trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile mobile si imobile.
Pentru locuintele scumpe, taxa pe lux se calculeaza aplicand o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a locuintei si plafonul de 2,5 milioane de lei. De exemplu, pentru o locuinta de 1 milion de euro, taxa anuala este de aproximativ 1.500 de euro.
Mai departe, pentru masinile scumpe, se aplica tot o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 de lei. De exemplu, pentru o masina de 100.000 de euro, impozitul suplimentar anual va fi de aproximativ 75 de euro.
Taxa se aplica pe o perioada de 5 ani de la achizitie. Pentru bunurile cumparate inainte de 1 ianuarie 2024, taxa se va plati doar pentru anii ramasi pana la expirarea celor 5 ani. Aceasta masura este parte dintr-un efort mai larg de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat si de a creste responsabilitatea fiscala a proprietarilor de bunuri de lux.
Citeste si: Noul IRCC, publicat azi de BNR. Din acest moment, ratele la banci se scumpesc si mai mult!
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si