TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
tvamajorare tvadeficit bugetartaxe si impozite 2025
Antreprenorii, dar si populatia, se tem de scenariul unei posibile majorari a TVA-ului in 2025, in contextul in care nu este un secret pentru nimeni faptul ca bugetul tarii este in deficit si o modalitate simpla de a colecta mai multi bani ar fi scumpirea taxelor si impozitelor. Totusi, cel putin in privinta TVA, Guvernul da asigurari ca nu avem de ce sa ne facem griji.
Conform premierului Marcel Ciolacu, TVA-ul nu va fi majorat in 2025.
"Nu va fi nicio crestere de cota de TVA, tocmai s-au terminat discutiile intre ministrul de Finante si Comisia Europeana, a avut intalniri si astazi, intr-o ora se urca in avion si vine acasa. Sunt vesti bune si le vom discuta in detaliu maine. Inseamna ca nu vom mari taxele", a spus oficialul.
"Noi avem o evaziune fiscala de 10% din PIB, avem cel mai mare gap de TVA, avem multe cheltuieli necontrolate, de exemplu in domeniul sanatati", a mai precizat seful de la Palatul Victoriei.
In pofida asigurarilor date de premier, voci avizate avertizeaza cu privire la fiscalitatea din 2025
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin este unul dintre specialistii care priveste cu teama spre 2025, din perspectiva fiscalitatii care ne asteapta. "2025 va fi un an dureros, in care, pe langa taieri semnificative de cheltuieli, vom avea si taxe si impozite mai mari", atrage atentia oficialul.
"Cresterea cheltuielilor pe seama deficitului va antrena in anii urmatori majorari semnificative ale cheltuielilor cu dobanzile, in contextul in care astazi platim lunar dobanzi de peste 600 de milioane de euro, echivalentul pretului pe care Romania l-a incasat din vanzarea Petrom.
Forma rectificarii arata in fapt doua lucruri: bugetul pentru 2024 a fost facut prost si nerealist, deficitul bugetar fiind aproape dublu fata de perioada similara din 2023, respectiv 71 de miliarde lei in 2024, fata de 38 de miliarde de lei in primele sapte luni din 2023; fara aceasta rectificare bugetara, multe institutii ar fi ramas inclusiv fara bani de salarii.
Modul in care s-a facut aceasta rectificare arata ca, din punct de vedere fiscal, 2025 va fi un an dureros, in care, pe langa taieri semnificative de cheltuieli, vom avea si taxe si impozite mai mari. Decontul va veni sigur. Intrebarea este cine va plati pentru aceste masuri si cat de dur", a avertizat specialistul, intr-o inregistrare video pe pagina de Facebook a BNS.
Sursa foto: gov.ro