Comisia Europeana a publicat recent raportul de tara aferent anului 2023 pentru Romania, acesta fiind documentul prin care este evaluat progresul tarii noastre in abordarea recomandarilor specifice de tara relevante adoptate de Consiliu intre anii 2019 si 2022. Practic, vorbim despre un bilant al implementarii de catre autoritatile de la Bucuresti a planului de redresare si rezilienta.
Specialistii de la Comisia Europeana recomanda tarii noastre in primul si primul rand sa urmareasca aplicarea unor politici fiscale in conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021. Scopul acelor recomandari era acela de a pune capat situatiei de deficit bugetar excesiv din tara noastra pana in anul 2024. De asemenea, se doreste consolidarea pozitiei externe a tarii noastre. Mai mult, CE mai solicita Romaniei cu aceasta ocazie reducerea masurilor de sprijin acordate populatiei si firmelor pentru plata energiei electrice.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, Guvernul se asteapta ca acesta sa scada la 4.4% din PIB in 2023, respectiv la 2.9% din PIB in 2024. Daca acest scenariu va fi respectat, Romania ar reusi sa respecte recomandarea Comisiei Europene privind iesirea din procedura de deficit excesiv.
Estimarile Comisiei Europene in acest sens nu se dovedesc insa a fi la fel de optimiste ca cele de la Bucuresti. Mai exact, specialistii de la Bruxelles estimeaza ca Romania va avea un deficit bugetar de 4.7% din PIB in acest an, respectiv de 4.4% din PIB in 2024. In aceste conditii, Romania ar fi departe de recomandarea CE in ceea ce priveste iesirea din procedura de deficit excesiv.
In acest context, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa reduca masurile de sprijin energetic oferite populatiei si firmelor. Aceste masuri sunt in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Daca aceste masuri ar fi reduse, economiile ar putea fi redirectionate pentru reducerea deficitului public. De asemenea, Comisia mai recomanda printre altele si reducerea dependentei de combustibilii fosili si accelerarea tranzitiei catre energie curata, in special prin implementarea mai rapida a energiei regenerabile.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea