Comisia Europeana a publicat recent raportul de tara aferent anului 2023 pentru Romania, acesta fiind documentul prin care este evaluat progresul tarii noastre in abordarea recomandarilor specifice de tara relevante adoptate de Consiliu intre anii 2019 si 2022. Practic, vorbim despre un bilant al implementarii de catre autoritatile de la Bucuresti a planului de redresare si rezilienta.
Specialistii de la Comisia Europeana recomanda tarii noastre in primul si primul rand sa urmareasca aplicarea unor politici fiscale in conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021. Scopul acelor recomandari era acela de a pune capat situatiei de deficit bugetar excesiv din tara noastra pana in anul 2024. De asemenea, se doreste consolidarea pozitiei externe a tarii noastre. Mai mult, CE mai solicita Romaniei cu aceasta ocazie reducerea masurilor de sprijin acordate populatiei si firmelor pentru plata energiei electrice.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, Guvernul se asteapta ca acesta sa scada la 4.4% din PIB in 2023, respectiv la 2.9% din PIB in 2024. Daca acest scenariu va fi respectat, Romania ar reusi sa respecte recomandarea Comisiei Europene privind iesirea din procedura de deficit excesiv.
Estimarile Comisiei Europene in acest sens nu se dovedesc insa a fi la fel de optimiste ca cele de la Bucuresti. Mai exact, specialistii de la Bruxelles estimeaza ca Romania va avea un deficit bugetar de 4.7% din PIB in acest an, respectiv de 4.4% din PIB in 2024. In aceste conditii, Romania ar fi departe de recomandarea CE in ceea ce priveste iesirea din procedura de deficit excesiv.
In acest context, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa reduca masurile de sprijin energetic oferite populatiei si firmelor. Aceste masuri sunt in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Daca aceste masuri ar fi reduse, economiile ar putea fi redirectionate pentru reducerea deficitului public. De asemenea, Comisia mai recomanda printre altele si reducerea dependentei de combustibilii fosili si accelerarea tranzitiei catre energie curata, in special prin implementarea mai rapida a energiei regenerabile.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Bursa incheie ziua PE ROSU. Piata de capital tremura in fata noului Cod fiscal?
Romanii isi pun prea multe panouri fotovoltaice. Seful ANRE: "Observ situatii cand romanii isi umplu acoperisul de panouri, desi consuma doar 5 kW"
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Expirarea mandatului. Alegerea noilor reprezentanti ai salariatilor - PROCEDURA
PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie
De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?
Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta
Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024