Un deficit bugetar de 6 la suta din PIB n-ar trebui sa ne bucure: nu va exista roman care sa nu fie afectat negativ
deficit bugetar
Misiunea Fondului Monetar pentru Romania a tras o concluzie dura cu privire la economia romaneasca pentru 2023: vom incheia anul cu un deficit de 6% din PIB, departe de cel asumat in fata Comisiei Europene, de 3% si avem nevoie de noi masuri ca sa aducem mai multi bani la buget.
Un deficit de 6% din PIB, chiar daca e dorit de guvernanti, care-l consiera accetabil in situatia de fata, ar trebui sa ne starneasca tuturor ingrijorarea, fiindca vine la pachet cu efecte negative pentru fiecare cetatean.
Din cauza deficitului mare, noi valuri de scumpiri ne-ar putea lovi
Unul dintre cele mai dureroase efecte pe care le-am putea resimti, din cauza deficitului bugetar mare, ar putea fi reprezentat de aparitia unor noi valuri de scumpiri.
Inflatia ar putea fi impinsa de la spate de un deficit bugetar de 6%, desi guvernantii cred ca e o cifra optima acum.
Despre toata aceasta situatie a vorbit fostul premier, Florin Citu, care trage semnale de alarma cu privire la acest subiect:
"Deficitul estimat de FMI la 6 %, tot anuntat de Marcel Ciolacu, si altii, o sa depaseasca, o sa fie 5,5, si toti ne uitam ‘asta e’. Si as vrea sa inteleaga oamenii ca nu ar trebui sa acceptam asa ceva, pentru ca eu spun ca, de fapt, un Guvern responsabil si un Guvern care avea interesul romanilor, in primul rand, venea cu un deficit de sub 4,4 %. Trebuie sa intelegem ca un deficit mai mare inseamna in primul rand inflatie, inseamna dobanzi mari si inseamna cheltuieli cu dobanzile la buget mai mari.
Faptul ca Marcel Ciolacu vrea sa creasca deficitul cu un punct procentual, ar trebui sa vina cu bani de acasa.
Pentru ca nu e gratuit. Aceasta crestere a deficitului nu este doar ‘creste de la 4,4 la 5,5, asta e, ce sa facem si noi’ nu e adevarat. Asta inseamna ca sunt mai multe cheltuieli cu dobanzile in buget, bani care se puteau duce catre salarii, cresteri de salarii sau de pensii sau catre investitii. Dar nu se duc, se duc la dobanzi, se duc la banci acesti bani. Dar in acelasi timp, un deficit mai mare inseamna inflatie. Deja romanii sunt afectati, inseamna dobanzi mari. Inseamna ca inflatia nu o sa scada rapid, inseamna ca dobanzile vor ramane mari o perioada mai lunga de timp", a spus Citu, citat de
B1tv.ro.
Foto: freepik.com