Dupa preluarea puterii de la finalul anului ce tocmai s-a incheiat, liberalii au acuzat si “greaua mostenire” lasata de social-democrati, nume importante din Executivul condus de Ludovic Orban aducand in discutie gaurile pe care le-au gasit in buget. In aceste conditii, este de la sine inteles ca specialistii in economie se dovedesc a fi destul de rezervati atunci cand vine vorba despre previziunile pentru anul in curs. Lasand la o parte ceea ce se intampla pe plan intern, nici macar contextul global nu este unul favorabil la acest moment.
Chiar daca specialistii din guvernul liberal se declara optimisti cu privire la cresterea economica din anul 2020, oficialii unor institutii bancare din tara noastra isi dovedesc prudenta atunci cand vine vorba despre previziunile pentru anul in curs. Spre exemplu, Andrei Radulescu, director in cadrul Bancii Transilvania, vorbeste despre o decelerare a economiei pe termen scurt.
Specialistul Bancii Transilvania trage un semnal de alarma cu privire la ceea ce se va intampla in anul 2020 in tara noastra, spunand ca cel mai mare pericol este reprezentat de inflatie. De asemenea, Radulescu sustine ca Guvernul se va imprumuta cel mai probabil mai scump anul acesta, tinand cont de provocarile cu privire la echilibrul macroeconomic.
Specialistii din cadrul UniCredit Bank se dovedesc a fi mult mai precauti atunci cand vine vorba despre anul ce tocmai a inceput. Conform datelor regasite intr-un raport destinat investitorilor, analistii UniCredit Bank sustin ca in 2020 cresterea economica a tarii noastre va fi de doar 2.6%, ceea ce reprezinta cea mai pesimista estimare facuta publica pana la acest moment. Totodata, cei din cadrul UniCredit Bank avertizeaza ca pana la finalul acestui an cursul euro - leu ar putea ajunge pana la peste 4.85 lei.
Economistii din cadrul UniCredit Bank precizeaza in raportul mentionat mai devreme ca “avem un inceput calm de an in Romania, cursul leu - euro inchizand anul sub 4.78 lei. De asemenea, specialistii bancii noteaza si ca acesta nu s-a confruntat cu derapaje considerabile pana la acest moment. De asemenea, analistii UniCredit mai mentioneaza ca ratele ROBOR au crescut in a doua jumatate a anului din cauza platilor consistente efectuate inainte de sfarsitul anului, acestia asteptandu-se insa la o recuperare in acest sens, lichiditatea disponibila urmand sa depaseasca piata monetara.
Guvernul condus de Ludovic Orban se declara insa mult mai optimist atunci cand vine vorba despre anul 2020, sustinand ca in acest an va fi obtinuta o crestere economica de nu mai putin de 4.1%. Totodata, cei de la UniCredit vorbesc si despre o rata a inflatiei care va fi de 4%. Ramane insa de vazut ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, contextul global nefiind prea bun la aceasta ora. Mai mult decat atat, economistii la nivel european au adus in discutie si o posibila recesiune independenta.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si