Reformarea sistemului fiscal se afla de ceva vreme in topul subiectelor discutate de specialistii celor doua partide care alcatuiesc alianta de guvernamant PSD - PNL. Recent, invitat la o emisiune televizata, premierul Marcel Ciolacu a declarat ca o reforma fiscala ar putea fi pusa in practica cel mai devreme in anul 2026.
Se vorbeste des in ultima vreme si despre cresterea taxelor si impozitelor incepand din anul 2025, dupa incheierea tuturor randurilor de alegeri din acest an. Intrebat despre aceasta posibilitate, premierul a spus in cadrul emisiunii “Insider Politic” ca nu se pune problema de asa ceva. „Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reforma fiscala se va pune in aplicare, cred ca prin anul 2026”, a transmis seful social-democratilor.
Premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat si despre impozitul progresiv, insa liderul PSD a adus in discutie o asa numita “asezare fiscala” care va fi implementata mai devreme sau mai tarziu. „O asezare fiscala, de altfel trecuta de catre USR, Orban, Citu, cine o fi fost pe atunci. Noi nu aveam acces la acele informatii, pana la urma, publice.”, a acuzat Ciolacu.
“Toate acele lucruri erau secrete. Acea reforma fiscala nu se pune in aplicare in anul fiscal respectiv, deci are efecte… e un delay de un an de zile, sunt sase luni conform legii, fiindca vii cu reforma, nu vii cu masuri fiscale. Noi am scos din exceptii si vedem cu digitalizarea si am promis foarte clar, nu se vorbeste, intai sa-si faca datoria statului roman. Intai statul, dupa 32 de ani, vorbim concret de digitalizarea ANAF-ului. Lucru pe care il vom finaliza anul acesta. Vom incerca sa… A inceput sa scada un pic din gap-ul de TVA, care e cel mai mare”, a transmis premierul.
Totodata, premierul Marcel Ciolacu a incercat sa explice ca ceva nu functioneaza asa cum trebuie in Romania, tara noastra avand in acelasi timp si cele mai mici taxe din Uniunea Europeana, dar si cea mai mare evaziune fiscala.
„Avem cea mai mare evaziune din Europa si avem cele mai mici taxe. Eu inteleg ca atunci cand ai cele mai mici taxe, macar pe alea sa le platim. Noi avem si taxe mici si avem si evaziune mare. Deci ceva nu functioneaza”, a sustinut premierul la Prima TV.
Citeste si: Legea noua care obliga firmele sa mareasca salariile, de la 1 iulie 2024: sute de lei in plus
Sursa foto: gov.ro
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"