Ambasadorul Marii Britanii: Romanii NU vor avea nevoie de viza pentru UK dupa Brexit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ambasadorul Marii Britanii: Romanii NU vor avea nevoie de viza pentru UK dupa Brexit
Ambasadorul Marii Britanii: Romanii NU vor avea nevoie de viza pentru UK dupa Brexit
de Magda Florea la 19 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
brexitmarea britanietheresa mayuniunea europeanalocuri de munca

Brexitul este un fenomen pe cat de incert la ora actuala, pe atat de ingrijorator, mai ales pentru romanii care lucreaza in UK. Nesiguranta zilei de maine ii face pe conationalii nostri plecati in cautarea unui trai mai bun sa se gandeasca ca vor fi nevoiti sa paraseasca Marea Britanie, odata ce aceasta va iesi din Uniunea Europeana. Desi negocierile si tratativele se afla intr-un stadiu incert si lipsit de orice fel de previzibilitate, ambasadorul Marii Britanii in Romania da asigurari ca nu va fi nevoie de viza de calatorie dupa Brexit.

Ambasadorul Marii Britanie in Romania, Andrew Noble, a spus ca, dupa Brexit, romanii nu vor avea nevoie de o viza in Marea Britanie pentru o sedere de pana la 90 de zile. Daca vor sa stea mai mult, vor avea voie sa ramana pe o perioada de pana la 3 ani, iar pentru aceasta situatie, va fi o procedura foarte simpla: se vor inregistra undeva si practic sunt luati in evidente. Noble a vorbit despre viza, dar si despre alte subiecte delicate din UK,  intr-un interviu in exclusivitate acordat Digi24, pentru emisiunea "Pasaport diplomatic".
 
Intrebat de jurnalisti daca "va fi sau nu va fi Brexit", ambasadorul a spus ca Brexitul va avea loc.
 
"Va fi! Guvernul britanic este clar ca aceasta este vointa populara din Marea Britanie, sa iesim si vom iesi pe baza acordului care a fost negociat cu Uniunea Europeana. Mai este o chestiune, daca Parlamentul din Marea Britanie va accepta si suntem siguri ca va accepta, dar este, ca in orice tara, un proces politic care trebuie sa se desfasoare. Dar speram si avem convingerea ca putem chiar sa terminam cu toate negocierile pe partea britanica inainte de alegerile europene. Chiar daca pregatim alegerile europene, suntem siguri ca nu va fi necesar...sa participam"
 
Ambasadorul a fost intrebat si ce se poate renegocia cu Uniunea Europeana, pentru ca liderii europeni au fost destul de stricti, atunci cand premierul britanic, Theresa May, a fost de foarte multe ori la discutii cu ei. Deci ce se mai poate schimba la acest acord cu Uniunea Europeana, in masura in care Bruxelles-ul spune "noi am negociat deja, va rugam sa rezolvati problema in Parlamentul de la Londra"?
 
"Este o intrebare buna, dar trebuie sa intram putin in detalii, ca sa intelegem care este situatia. Strictetea Uniunii este si strictetea prim-ministrului nostru. Ea a explicat foarte clar Parlamentului ca acordul insusi, viitorul tratat cu Uniunea Europeana, este despre iesire. Acest acord nu poate fi schimbat si aceasta este pozitia ferma a ambelor parti. Dar este o a doua parte a acordurilor dintre noi si aceasta este o perspectiva politica pentru relatia de viitor cu Marea Britanie. Acesta nu este un text legal, nu a fost negociat in sensul strict si ambele parti sunt foarte clare asupra faptului ca aici putem include si alte aspecte pentru viitorul relatiei", a raspuns ambasadorul.
 
Noble a fost invitat si la un "exercitiu de imaginatie", rugat fiind sa comenteze un posibil scenariu in care Theresa May si-ar pierde functia de premier si urmarile acestui fapt.
 
Ambasadorul a spus ca " Intotdeauna vom avea un prim-ministru. Se discuta mult in presa ca pozitia prim-ministrului din Marea Britanie este o pozitie periculoasa. Dar pe de alta parte, nu este nicio propunere sa avem un alt premier. Theresa May este prim-ministru. Eu am convingerea ca va ramane prim-ministru foarte mult. Ea a spus clar ca daca acordul este acceptat de Parlament, pentru intelegerea cu Uniunea Europeana, va iesi din viata politica, dar, hai sa vedem. Aceasta este o chestiune pentru viitor. Atunci cand vom avea acord negociat, aprobat de Parlament, va fi alt scenariu in Marea Britanie si nimeni nu stie ce se va intampla, dar important este ca vom avea un acord, o baza de iesire. Odata ce am iesit, putem sa incepem faza mult mai importanta, negocierea viitoarei relatii cu Uniunea Europeana. Si daca Theresa May paraseste guvernul, atunci ar putea fi un alt prim-ministru. Dar, din pacate nu am nicio informatie in aceasta privinta".
 

Ce au de facut romanii din Marea Britanie dupa Brexit

 
Concret, ambasadorul Marii Britanii in Romania spune ca romanii nu au motive de ingrijorare privind Brexitul.
 
"Eu am petrecut o saptamana intreaga calatorind in Marea Britanie, stiti foarte bine, ca sa explicam ce posibilitati sunt pentru romani si pentru ceilalti din Uniunea Europeana, care vor sa ramana in Marea Britanie. De fapt, am creat un nou sistem, care cred ca este foarte bine inteles de populatia europeana, sa spunem asa, in Marea Britanie. Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie lucreaza foarte tare ca sa fie inteles acest sistem, care se numeste „stabilirea statutului”. Este un sistem foarte simplu, foarte rapid si fara costuri pentru cetateni si toate drepturile depind de aceasta stabilire a statutului sau prestabilirea acestui statut pentru cei care nu au locuit pani in momentul iesirii, 5 ani, in Marea Britanie. Dar, in orice caz, cetatenii europeni vor avea aceleasi drepturi in viitor cum ar fi fost daca ramaneam in UE, a spus oficialul.
 

Ce se intampla cu cetatenii romani care vin in Marea Britanie dupa Brexit. E nevoie de viza pentru calatorii?

 
Ambasadorul este de parere ca necesitatea vizitei de calatorii dupa momentul Brexit va depinde foarte mult de cum va avea loc iesirea Marii Britanii din Uniune.
 
"Depinde de ce fel de BREXIT avem. Daca este unul fara acordul cu UE si asteptam sa nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleasi doar pentru cei care erau in Marea Britanie inainte de momentul iesirii. Daca vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Pana acum, nu stim care va fi data-limita a acestei perioade, pentru ca momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situatia absolut la fel cum este astazi. Asta inseamna ca cei care sosesc in perioada implementarii vor avea aceleasi drepturi ca cei care erau deja acolo", a spus Noble.
 
"Nu vor avea nevoie de viza", a subliniat oficialul, care a adaugat ca " In momentul implementarii nu au nevoie de nimic, pentru ca nu se schimba nimic. Dupa sfarsitul perioadei de implementare sau dupa momentul BREXIT intr-o situatie de iesire fara acord, nu vor avea nevoie de o viza pentru o sedere de pana la 90 de zile. Daca vor sta mai mult, este un proces foarte simplu, vor avea voie sa ramana pana la o perioada de 3 ani. Si acesta este un alt proces foarte simplu. Pentru cei care au nevoie de o calatorie mult mai lunga este prevazut si acest lucru".
 

Ce se intampla cu cetatenii britanici dupa Brexit

 
La fel cum multi romani s-au stabilit in Marea Britanie, si multi cetateni britanici traiesc la noi in tara, deci Brexitul trebuie privit si din aceasta perspectiva.
 
Potrivit ambasadorului Marii Britanii in Romania, tara noastra ofera britanicilor conditiile optime dupa ce UK iese din Uniune.
 
" Ma bucur sa spun ca guvernul roman a inteles cuvantul reciprocitate intr-o masura mult mai deplina decat alte guverne europene. Iar pachetul de masuri si de drepturi pentru cetatenii britanici in Romania este foarte, foarte bun. Noi am explicat, am facut niste calatorii peste tot in Romania sa explicam cum este situatia pentru sedere, munca, educatie si sanatate si oferta guvernului roman va fi foarte acceptabila. Este mai mult decat acceptabila si in anumite aspecte este cea mai buna oferta din UE", a spus oficialul.
 
Ambasadorul a subliniat si faptul ca "nu va exista un permis de munca pentru britanici. Aceasta este o diferenta mare fata de celelalte tari, permisul de conducere britanic va fi acceptat intotdeauna. Noi am abordat si negocieri legate de sistemul de sanatate, sa prelungim de fapt sistemul care exista astazi, care asigura un nivel de prevederi foarte bogat, pentru romanii care traiesc si calatoresc in Marea Britanie si pentru britanicii care vin aici si asta nu ar putea fi mai bine. Cred ca Romania este singura tara unde am avansat in aceasta directie".
 
Acestea fiind spune, chiar daca autoritatile nu au gasit inca formula de iesire din Uniune, se pare ca atat cetatenii romani stabiliti in UK sau cei care au de gand sa plece acolo pe viitor, cat si britanicii care locuiesc in Romania, vor fi protejati si nu vor fi expulzati, asa cum se tem unii dintre ei.
 
Totusi, ramane de vazut ce turnura va lua situatia, insa cel mai important aspect este ca, indiferent daca Brexitul se va produce cu un acord sau fara, este vorba despre un proces de lunga durata, timp suficient in care cetatenii sa se poata acomoda si adapta eventualelor noi cerinte si conditii impuse de negocierile dintre autoritati.

Citeste si: Google face angajari in Bucuresti. Care sunt conditiile
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x