Comisia Europeana a detectat 1.000 de cazuri de dezinformare la alegerile europene
alegeri europarlamentarealegericomisia europeanacombaterea dezinformariidezinformarefake news
In cadrul unei actiuni coordonate si organizate cu scopul de a combate dezinformarile la alegerile europene, Comisia Europeana a anuntat ca a detectat o mie de cazuri de dezinformare care au vizat alegerile europene care au avut loc din ianuarie pana in prezent. Prin comparatie, in 2018, au fost sesizate 434 de astfel de practici.
Potrivit Comisiei Europene, la alegerile la nivel european care au avut loc din ianuarie pana in prezent, au fost descoperite 1.000 de de cazuri de dezinformare, mult mai multe fata de cele detectate in aceeasi perioada a anului trecut, cat oficialii CE au sesizat un numar de 434 de astfel de cazuri.
Comisia Europeana transmite ca dezinformarea este un fenomen care trebuie stopat, iar in aceasta privinta institutiile mai au mult de lucru, fiindca metodele de dezinformare evolueaza rapid, in concordanta cu masurile luate de state si de platformele online.
"Mai raman insa multe de facut pentru a proteja procesele si institutiile democratice ale UE. Dezinformarea este o amenintare care evolueaza rapid. Tacticile utilizate de actorii interni si externi, legati in special de surse din Rusia, evolueaza la fel de repede ca masurile adoptate de state si de platformele online. Sunt necesare cercetari continue si resurse umane adecvate pentru a contracara noile tendinte si practici, pentru a detecta si a demasca mai bine campaniile de dezinformare, precum si pentru a creste gradul de pregatire la nivelul UE si la nivel national”, arata oficialii europeni.
Pentru a lupta impotriva dezinformarii, Comisia Europeana a elaborat un plan la care statele membre se conformeaza si comunica reciproc, in vederea eliminarii sau diminuarii pe cat posibil a acestui fenomen atat de nociv societatilor democratice.
Comisia Europeana transmite ca Planul de actiune impotriva dezinformarii si Pachetul de initiative privind alegerile au contribuit in mod real la pastrarea valorilor democratice si la conservarea integritatii procesului de vot in alegerile europene din acest an. Astfel, Comisia Europeana ne spune ca actiunile impotriva dezinformarii au dat roade, chiar daca metodele celor interesati de a raspandi informatii false sunt extrem de variate si evolueaza sistematic.