Detinutii din California au reusit sa deturneze, din spatele gratiilor, sute de milioane de dolari din fonduri guvernamentale
Din foarte multe puncte de vedere, Statele Unite detin prim-planul comunitatii internationale. O stire recenta vine sa confirme, din nou, acest lucru.
De data aceasta nu este vorba despre vaccinul anti-covid, nici despre masuri de relansare economica pregatite pentru perioada post-pandemie, nici despre vreo noua realizare in domeniul programului spatial american.
Este vorba despre o deturnare de fonduri. Pana aici, stirea ar fi una banala - deturnarea de fonduri a devenit un loc comun, in toata lumea.
In acest caz, insa, este vorba despre o deturnare de fonduri in valoare de sute de milioane de dolari. Nici cifra aceasta nu impresioneaza - intr-o economie mare e firesc sa fie deturnate sume mari.
Povestea acestei deturnari de fonduri devine interesanta cand aflam ca autorii sunt detinuti care au realizat aceasta "performanta" din inchisoare.
Toata treaba s-a petrecut in California, locul unde se intampla majoritatea lucrurilor interesante din Statele Unite, iar printre autorii fraudei se numara detinuti de tot felul, inclusiv violatori si ucigasi in serie.
Fondurile fraudate sunt ajutoare alocate de guvernul american pe perioada pandemiei.
Frauda despre care vorbim a fost, intr-un final, descoperita, dar detinutii reusisera deja sa-si transfere in conturi sute de milioane de dolari din sumele destinate ajutorarii persoanelor afectate financiar de pandemie.
Pentru a obtine acesti bani, detinutii trimiteau, pur si simplu, cereri de ajutor de somaj si banii li se livrau in conturile pe care le indicau.
In urma anchetei, s-a descoperit, pana acum, ca 20.000 de cereri de ajutor de somaj trimise de detinuti au vaduvit bugetul federal de 420.000 de milioane de dolari, insa Anne Marie Schubert, procuroare din Sacramento, a afirmat in cadrul unei conferinte de presa ca valoarea totala fondurilor deturnate ar putea chiar depasi 1 miliard de dolari.
Cele 20.000 de solicitari ilegale identificate pana in prezent au fost trimise de doar 130 de detinuti, pe nume fictive. Printre cei 130 de autori ai fraudei descoperiti pana in prezent se numara si unii care au fost condamnati pentru delicate extrem de grave si care-si asteapta executia in celulele asa-numitelor "Culoare ale mortii".
Pe langa "performanta" detinutilor californieni, metoda "Accidentul", brevetata de detinutii din Romania pare doar o gluma.
Sursa foto: pexels.com