Propunerea a fost facuta deja de parlamentarii Peter Kyle si Phil Wilson, parlamentari care fac parte din opozitia din Parlamentul Marii Britanii. Acestia cer organizarea unui nou referendum privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, urmand ca pe buletinul de vot sa existe doua optiuni: sprijin pentru propunerea de Brexit a premierului Theresa May sau ramanerea Regatului Unit in UE. Ideea unui nou referendum nu este tocmai noua, tot mai multe voci sustinand o asemenea propunere in ultimele luni. Sondajele de opinie arata, de asemenea, ca un nou referendum pe aceasta tema ar atrage la urne un numar mult mai mare de sustinatori ai ramanerii UK in Uniunea Europeana.
In aceste conditii, in cazul in care referendumul ar fi castigat de tabara celor care isi doresc ramanerea Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene, procesul Brexit ar urma sa fie sistat imediat. Insa, in cazul in care referendumul ar fi castigat de cei care isi doresc sa o sustina pe Theresa May in demersul ei de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana chiar si fara un acord stabilit intre cele doua parti, atunci Parlamentul nu va mai avea nicio posibilitate sa modifice propunerea premierului.
Propunerea initiata de cei doi parlamentari laburisti nu a fost trecuta cu vederea, ministrul desemnat pentru Brexit, Stephen Barclay, intalnindu-se la sfarsitul saptamanii trecute cu acestia pentru o discutie mai larga pe acest subiect. In contextul in care propunerea pe care urmeaza sa o faca Theresa May are sanse extrem de mici de a trece de Parlament, Marea Britanie ar urma sa intre intr-un blocaj politic fara precedent. Theresa May nu se mai bucura in acest moment nici de sprijinul intregului ei partid, mai multi parlamentari declarand deja ca sunt gata sa sustina propunerea unui nou referendum.
Desi la un moment dat se vorbea chiar si despre o amanare a Brexit-ului pana in anul 2021, se pare ca acest lucru nu ar fi posibil. Seful Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat in cursul saptamanii trecute pentru o publicatie germana ca “data de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana poate fi amanata cu doar cateva saptamani”. Acest lucru ar putea fi posibil doar datorita faptului ca UE considera esential “sa impiedice un Brexit dezordonat”.
Mai mult decat atat, Antonio Tajani a tinut sa sublinieze faptul ca acum “este important sa se evite cea mai mare greseala dintre toate, si anume un Brexit haotic, fara reglementari in vigoare”. Tajani a adaugat ca un astfel de Brexit dezordonat ar urma sa fie “un dezastru pentru economia britanica”. De asemenea, liderul Parlamentului European a admis faptul ca acest lucru ar afecta in cele din urma si economia UE.
Tajani a dat de inteles ca la ora actuala nu prea mai exista multe variante de luat in seama la nivelul UE, problema Brexit-ului fiind exclusiv a Marii Britanii - “Au decis sa plece - este problema lor, nu a noastra!”. Totusi, Antonio Tajani a recunoscut ca ar fi fericit in cazul in care in cele din urma Brexit-ul nu s-ar mai infaptui!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si